O nouă prelevare multiorgan efectuată pe 9 februarie 2023, la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, a făcut posibilă salvarea mai multor vieți. Aceasta este a doua intervenţie de prelevare multiorgan de la începutul acestei luni, informează Agenția Națională de Transplant(ANT).

 
”Şansa la viaţă pentru unii dintre semenii noştri depinde de decizia altor oameni de a fi de acord să le ofere această şansă. Gestul altruist al unei familii din Bucureşti salvează vieţile altor 5 oameni necunoscuţi aflaţi în suferinţă. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!
Ce gest mai nobil poate fi făcut decât acela de a oferi unui semen necunoscut o şansă la viaţă
 
Prin bunăvoinţa familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, joi, 09 februarie 2023, s-a realizat cea de-a doua intervenţie de prelevare multiorgan de la începutul acestei luni. Mulțumim din suflet şi cu profund respect familiei donatorului care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață altor oameni aflați în suferință.
 
În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant. Mulţumim echipei ATI şi de coordonare de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni”, formată din Dr. Oana Honciuc – kdp, Dr. Rosana Turcu – coordonator transplant, Asist. Univ. Dr. Alexandru Rareş Stoian – medic coordonator bloc operator, pentru efortul deosebit depus. De asemenea, apreciem implicarea conducerii acestei unităţi sanitare, a domnului manager Andi Nodiţ, în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant.
 
Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutul Clinic Fundeni, conduse de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat şi Dr. Mihai Dobra – pentru rinichi. Astfel, viaţa unui pacient critic a fost salvată prin transplant de ficat, intervenţie realizată cu succes în cadrul Centrului de transplant hepatic al Institutului Clinic Fundeni de către echipa chirugicală condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu. În cadrul Centrului de transplant renal al Institutului Clinic Fundeni, echipele de chirurgi conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Constantin Gîngu au realizat operaţiile de transplant renal, schimbând în bine viaţa a 2 oameni aflaţi în suferinţă. Suportul şi efortul deosebit al echipelor ATI implicate au contribuit din plin la realizarea acestor performanţe medicale. De asemenea, efortul specialiştilor din Laboratorul de Imunologie Fundeni a avut un rol crucial în desfăşurarea intervenţiilor de transplant.
 
Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru cord şi plămâni, la Bucureşti au fost prezente echipe de chirurgi din Italia şi Elveţia, organele prelevate salvând viaţa altor doi pacienţi a căror ultimă şansă era un transplant de cord sau plămân.
Mulţumim încă o dată cu recunoştinţă familiei pentru bunătatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul lor atât de mulţi alţi oameni.
Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranţă!
DA pentru VAŢĂ!”
 
 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala