Pandemia bolii coronavirus (COVID-19) a suscitat multe probleme de sănătate, inclusiv impactul infecției și al vaccinului asupra sănătății reproducerii. Deși dovezi solide demonstrează siguranța tuturor vaccinurilor COVID-19 disponibile, dezinformări legate de vaccin continuă să circule.

 Potrivit studiilor existente, COVID-19 produce efecte asupra menstruatiei la o mare parte dintre paciente, care nu stiu cum sa interpreteze schimbarile si dereglarile produse.

Au fost observate modificări ale ciclului menstrual din cauza infecției cu COVID-19, a stresului pandemic și a vaccinării împotriva COVID-19, dar nu s-a demonstrat că infecția și vaccinarea cu COVID-19 influențează fertilitatea femeilor, ratele de sarcină și alăptarea.

O mare parte dintre femei au mentionat in cadrul studiilor efectuate faptul ca dupa ce si-au revenit din boala sau după vaccinare, au avut cicluri mentruale neregulate. Acestea au survenit fie mai devreme de 23 zile, fie mult mai tarziu de 35. Cauza pentru aceasta situatie poate fi data de aparitia unor dereglari hormonale, pe fondul stresului.

O posibila explicatie ar putea fi faptul ca in situatiile de stres este eliberat un hormon numit cortizol, care atentioneaza organismul asupra existentei unei amenintari de tipul lupta sau fugi. Nivelurile crescute de cortizol pot afecta ciclul unei femei, odata cu scaderea productiei de estrogen si progesteron.  

Pe de alta parte, orice tip de boala sau afectiune poate influenta ciclul menstrual, nu numai COVID-19. Exista studii care atesta faptul ca orice fel de infectie virala sau boala poate duce la acest lucru, tocmai din cauza stresului la care este supus organismul si a schimbarilor de pattern/tipar in functionarea acestuia.

Un studiu transversal despre vaccinurile și permanența modificărilor ciclului menstrual arată că șaizeci și cinci la sută dintre femei au perceput schimbări în ciclul menstrual după ce au primit vaccinuri, indiferent de tipul de vaccin sau de numărul de doze. Procentul de femei care au raportat modificări a rămas puternic constant în timp, variind de la 64 la 65%, iar modificările raportate după vaccinarea COVID au rămas la mai mult de 5 luni de la ultima doză.

Un alt studiu, Apple Women’s Health Study, concluzionează faptul că schimbarea ciclului menstrual după vaccinarea COVID-19 pare mică și temporară și nu ar trebui să descurajeze persoanele să se vaccineze. 

Referinte:

1. The impact of COVID-19 on select considerations in patients of reproductive age: Brief talking points for pharmacists. J Am Pharm Assoc. 2023 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36775738/

2. Covid-19 vaccination and menstrual cycle length in the Apple Women’s Health Study.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36323769/

3. COVID-19 Vaccines and Permanency of Menstrual Cycle Alterations in Spanish Women: A Cross-Sectional Study. Biology (Basel). 2022

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36358280/

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala