Virusuri necunoscute, pe care nimeni nu le are în vizor, pot apărea brusc şi, precum coronavirusul pot declanşa pandemii majore. Specialiștii atrag atenția că mutațiile și răspândirea rapidă au legătură cu nivelul de dezvoltare al omenirii, în primul rând cu creșterea moblității.

Virusuri necunoscute, pe care nimeni nu le are în vizor, nu sunt cu adevărat noi, dar s-au schimbat din punct de vedere genetic. În special, schimbul de material genetic între diferite specii de virusuri poate duce la apariţia bruscă a unor agenţi patogeni ameninţători cu caracteristici semnificativ modificate, arată analizele genetice efectuate de o echipă internaţională de virusologi de la Centrul german de cercetare a cancerului (DKFZ), potrivit news.ro

„Folosind o nouă metodă de analiză asistată de calculator, am descoperit 40 de nidovirusuri necunoscute până acum la diferite vertebrate, de la peşti la rozătoare, inclusiv 13 coronavirusuri”,  a relatat Stefan Seitz, liderul grupului DKFZ, într-un articol apărut pe site-ul Centrului.

Potrivit virusologilor, faptul că în prezent este posibilă analiza dintr-o singură dată a unor cantităţi atât de mari de date deschide perspective complet noi, în condițiile în care cercetarea în domeniul virusurilor se află încă la un stadiu relativ incipient.

ANUMITE VIRUSURI SE POT COMBINA CHIAR ȘI ÎN AFARA „FAMILIEI” LOR

Echipa de la DKFZ a căutat animale infectate cu virusuri pentru a obţine şi studia materialul genetic viral la scară largă. Accentul a fost pus în principal pe aşa-numitele nidovirusuri, care includ familia coronavirusurilor, foarte răspândite la vertebrate.

O descoperire li s-a părut deosebit de interesantă oamenilor de ştiinţă în ceea ce priveşte apariţia de noi virusuri: la animalele gazdă care sunt infectate simultan cu diferite virusuri, poate avea loc o recombinare a genelor virale în timpul replicării virusului, „chiar şi dincolo de graniţele familiei virale”, explică Stefan Seitz.

Atunci când rudele îndepărtate se „încrucişează”, acest lucru poate duce la apariţia unor virusuri cu proprietăţi complet noi.

Potrivit laboratorului DKFZ astfel de salturi evolutive pot afecta agresivitatea şi periculozitatea virusurilor, dar şi ataşamentul lor faţă de anumite animale gazdă. Coronavirusul SARS-CoV-2 s-a dezvoltat, probabil, tot la lilieci şi a sărit de acolo la oameni.

O schimbare de gazdă, în special de la animale la oameni, poate facilita foarte mult răspândirea virusului, aşa cum a demonstrat în mod categoric pandemia corona.

Virusurile „schimbătoare de joc” pot apărea brusc în orice moment, devenind o ameninţare masivă şi – dacă se ajunge la limită – pot declanşa o pandemie. Punctul de plecare poate fi un singur animal gazdă infectat cu două astfel de virusuri.

Noul proces computerizat de înaltă performanţă ar putea contribui la prevenirea răspândirii noilor virusuri. Acesta permite o căutare sistematică a variantelor de virus care sunt potenţial periculoase pentru oameni, spun cercetătorii de la DKFZ.

Sursa: Realitatea Medicala