O premieră mondială are loc în Europa: o țară va demara vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare începând de săptămâna viitoare. Autoritățile sanitare au anunțat că primele persoane care vor fi vaccinate sunt muncitorii expuși la animale. Această informație a fost furnizată de Reuters.

Țara nordică a cumpărat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, care constă în două injecții, ca parte a unei achiziții comune a UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 națiuni.

Până acum, Finlanda nu a detectat virusul la om, însă, cu toate acestea, țara este nerăbdătoare să pună în aplicare vaccinările, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană.

„Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanțe”, a transmis Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) într-un comunicat.

„Condițiile din Finlanda sunt foarte diferite, deoarece avem ferme de blană unde animalele pot ajunge în contact cu animalele sălbatice, a declarat pentru sursa citată medicul șef Hanna Nohynek de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL).

Un purtător de cuvânt al THL a declarat că vaccinările vor începe, cel mai probabil, săptămâna viitoare, cel puțin în unele părți ale Finlandei.

La finalul lunii mai, autoritatea sanitară din statul Victoria, Australia, a emis o alertă de sănătate publică, în urma detectării primului caz uman de gripă aviară din această țară. Cazul de gripă aviară H5N1 a apărut la un copil care s-a întors din străinătate în luna martie.

Sursa: Newsinn