Un medicament israelian și-a dovedit eficacitatea în cazul pacienților cu forme moderate sau severe de Covid-19, arată testele clinice făcute până acum. Peste 90% dintre pacienții care au primit tratamentul respectiv au fost externați după cel mult cinci zile.

Tratamentul, numit EXO-CD24, este bazat pe o moleculă numită CD24, prezentă în corp în mod natural. Acesta este dezvoltat de Sourasky Medical Center din Tel Aviv.

Studiul clinic, aflat în faza a doua, a fost făcut în mai multe spitale din Grecia, participând 90 de persoane. Potrivit rezultatelor studiului, 93% din pacienții respectivi au fost externați în cel mult cinci zile.

”Principalul țel al acestui studiu este să verificăm dacă medicamentul este sigur. Până acum nu am înregistrat efecte secundare semnificative la niciun pacient din ambele grupe”, a spus dr. Nadir Arber.

Testul clinic de fază a II-a confirmat rezultatele din faza I, efectuat iarna trecută în Israel. Atunci, cercetătorii anunțau că 29 din 30 de pacienți aflați în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.

Acum, studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți.

”Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, în cazul a aproximativ 5% dintre pacienți starea începe să se deterioreze”, a mai spus medicul.

Principala cauză a deteriorării clinice este activarea sistemului imunitar, cunoscut ca furtuna de citokine. În cazul pacienților Covid-19, sistemul începe să atace celule sănătoase din plămâni.
”Medicamentul nostru vizează tocmai această problemă”, a adăugat Arber.

CD24 este o mică proteină ancorată în membrana celulelor și are mai multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.Tratamentul EXO-CD24 nu afectează sistemul imunitar ca întreg, ci doar acest mecanism specific, ajutând la regăsirea echilibrului.

”Steroizii, de exemplu, vizează întreg sistemul imunitar. Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtuna de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de corp”, a mai explicat medicul, potrivit realitatea.net

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala