Aproape 900 de medicamente pentru care Ministerul Sănătății a identificat un risc de retragere se vor scumpi de la 1 aprilie. Este vorba, în general, de medicamente foarte scumpe.

Prețurile maxime pentru aproape 900 de medicamente din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) se majorează cu circa 2%.

Este vorba de 892 de medicamente cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei, pentru care Ministerul Sănătății a identificat un risc de retragere, deoarece costurile ar putea depăși prețul după aplicarea impozitului minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Ordinul nr. 482/2024 prevede creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente de la 30 de lei la 1% +30 de lei, în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei.

De asemenea, cota de adaos comercial pentru prețul cu amănuntul al medicamentelor în farmacii crește de la 35 lei la 1% + 35 lei, pentru un preț cu ridicata de peste 1.500 de lei.

Potrivit actului normativ, noile prețuri pentru cele 892 de medicamente din Canamed, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie și sunt valabile până la finele anului.

Sursa: Realitatea Medicala