Pietrele la rinichi se formează atunci când urina conține mai multe substanțe care formează cristale – cum ar fi calciu, oxalat și acid uric – decât poate dilua lichidul din urină. În același timp, urina dumneavoastră poate avea lipsă de substanțe care împiedică lipirea cristalelor, creând un mediu ideal pentru formarea pietrelor la rinichi. 

Tipuri de pietre la rinichi

Cunoașterea tipului de pietre la rinichi pe care le aveți ajută la determinarea cauzei și poate oferi indicii despre cum să vă reduceți riscul de a obține mai multe pietre la rinichi. Dacă este posibil, încercați să vă salvați piatra la rinichi dacă treceți unul, astfel încât să îl puteți aduce la medic pentru analiză. 

Tipurile de pietre la rinichi includ:

·       Factorii dietetici, dozele mari de vitamina D, operația de bypass intestinal și mai multe tulburări metabolice pot crește concentrația de calciu sau oxalat în urină.

·       Pietre de calciu. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub formă de oxalat de calciu. Oxalatul este o substanță produsă zilnic de ficat sau absorbită din alimentație. Anumite fructe și legume, precum și nucile și ciocolata, au un conținut ridicat de oxalat.

Pietrele de calciu pot apărea și sub formă de fosfat de calciu. Acest tip de calcul este mai frecvent în afecțiuni metabolice, cum ar fi acidoza tubulară renală. De asemenea, poate fi asociat cu anumite medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor sau convulsiilor, cum ar fi topiramatul (Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR).

·       Pietre de struvit. Pietrele de struvită se formează ca răspuns la o infecție a tractului urinar. Aceste pietre pot crește rapid și pot deveni destul de mari, uneori cu puține simptome sau puține avertismente.

·       Pietre de acid uric. Pietrele de acid uric se pot forma la persoanele care pierd prea mult lichid din cauza diareei cronice sau a malabsorbției, la cei care urmează o dietă bogată în proteine ​​și la cei cu diabet sau sindrom metabolic. De asemenea, anumiți factori genetici pot crește riscul de apariție a calculilor de acid uric.

·      Pietre de cistină. Aceste pietre se formează la persoanele cu o tulburare ereditară numită cistinurie, care determină rinichii să excrete prea mult dintr-un anumit aminoacid.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi includ:

·       Istoric familial sau personal. Dacă cineva din familia ta a avut pietre la rinichi, este mai probabil să dezvolți și tu. Dacă ați avut deja unul sau mai multe pietre la rinichi, aveți un risc crescut de a dezvolta altul.

·       Deshidratare. Nu bea suficientă apă în fiecare zi poate crește riscul de a face pietre la rinichi. Oamenii care trăiesc în climă caldă și uscată și cei care transpira mult pot prezenta un risc mai mare decât alții.

·       Anumite diete. Consumul unei diete bogate în proteine, sodiu (sare) și zahăr poate crește riscul de apariție a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales în cazul unei diete bogate în sodiu. Prea multa sare in dieta ta creste cantitatea de calciu pe care rinichii tai trebuie sa filtreze si creste semnificativ riscul de pietre la rinichi.

·       Obezitatea. Indicele de masă corporală (IMC) ridicat, talia mare și creșterea în greutate au fost legate de un risc crescut de pietre la rinichi.·       Boli digestive și intervenții chirurgicale. Operația de bypass gastric, boala inflamatorie a intestinului sau diareea cronică pot provoca modificări ale procesului digestiv care vă afectează absorbția de calciu și apă, crescând cantitățile de substanțe care formează pietre în urină.

·       Alte afecțiuni medicale, cum ar fi acidoza tubulară renală, cistinuria, hiperparatiroidismul și infecțiile repetate ale tractului urinar, pot crește riscul de pietre la rinichi.

·       Anumite suplimente și medicamente, cum ar fi vitamina C, suplimente alimentare, laxative (atunci când sunt utilizate în exces), antiacide pe bază de calciu și anumite medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor sau a depresiei, vă pot crește riscul de pietre la rinichi.

Ce poti face pentru a reduce riscul de pietre la rinichi?

  • Consuma suficiente lichidepentru a avea o concentratie cat mai mica de deseuri in urina. Bea mai mult de 10- 12 pahare de apa pe zi. Daca faci exercitii fizice sau daca este cald afara, ar trebui sa bei mai mult.
  • Consuma cantitati mici de zahar si sirop de porumbbogat in fructoza
  • Mananca mai multe fructe si legume, care fac urina mai putin acida. Cand urina este mai putin acida, riscul de dezvoltare a pietrelor este mai mic. Atentie la proteinele animale, care produc urina acida.
  • Ai grija la dietele bogate in proteine, care includ cantitati mari de proteine animale cepot favoriza riscul de formare a pietrelor. Consulta un nutritionist.
  • Redu excesul de sare din dieta. Consuma mai multe produse lactate, bogate in calciu, deoarece calciul previne formarea pietrelor.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Kidney stones,www.mayoclinic.org

Kidney Stones: Symptoms, Diagnosis & Treatment, www.urologyhealth.org 

Kidney Stones, www.health.harvard.edu 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala