Articulația genunchiului este expusă riscurilor de apariție a mai multor tipuri de afecțiuni. Durerea de genunchi poate fi rezultatul unei leziuni, cum ar fi o ruptură de ligament sau cartilaj rupt. Condițiile medicale – inclusiv artrita, guta și infecțiile – pot provoca, de asemenea, dureri de genunchi.

Multe tipuri de dureri minore de genunchi răspund bine la măsurile de autoîngrijire. Terapia fizică și genunchierele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii. În unele cazuri, totuși, genunchiul poate necesita tratament medicamentos sau interventii chirurgicale.

Cauzele durerii de genunchi în funcție de vârstă:

În funcție de vârstă, cauzele durerii de genunchi pot fi diferite:

  • copii (2–10 ani) – artrită juvenilă, artrite septice sau infecțioase, osteomielită, afecțiuni congenitale;
  • la adolescenți – boala Osgood-Schlatter, ruptură de menisc, osteocondrită disecantă, dar și artrite septice, osteomielită, rar tumori osoase;
  • la adultul tânăr(18–50 ani) – bursite, tendinite, afectări ligamentare, artropatii inflamatorii, ruptură de menisc;
  • la vârstnici – patologie degenerativă de tipul gonartrozei, artropatii inflamatorii, bursite, tendinite.

Tratamentul durerii de genunchi

Tratamentul presupune combaterea durerii prin medicație simptomatică – analgezice, antiinflamatoare, decontracturante, precum și tratamentul afecțiunii de fond în cazul bolilor autoimune sau autoinflamatorii sistemice.

În cazul leziunilor traumatice sau degenerative, se va avea în vedere colaborarea cu medical ortoped în vederea stabilirii oportunității unei intervenții chirurgicale cum ar fi: artroscopie, protezare articulară, infiltrații intraarticulare cu soluții viscoelastice. Nu se va neglija nici tratamentul de medicină fizică și reabilitare, care implică aplicarea de proceduri pentru facilitarea vindecării, ameliorarea durerii și kinetoterapia pentru restabilirea funcționalității articulare.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Knee pain, www.mayoclinic.org

Pain management, www.webmd.com

Knee pain, www.my.clevelandclinic.org

 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala