Pietrele la rinichi (numiți și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază) sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

Dieta, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi la vezica urinara. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.

Trecerea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar, de obicei, pietrele nu provoacă daune permanente dacă sunt recunoscute în timp util. În funcție de situația dvs., este posibil să aveți nevoie de nimic mai mult decât să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă pentru a trece o piatră la rinichi. În alte cazuri – de exemplu, dacă pietrele se blochează în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații – poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament preventiv pentru a reduce riscul de recidivă a pietrelor la rinichi dacă aveți un risc crescut de a le dezvolta din nou.

 Simptome

O piatră la rinichi, de obicei, nu va provoca simptome până când nu se mișcă în interiorul rinichilor sau trece într-unul dintre uretere. Ureterele sunt tuburile care leagă rinichii și vezica urinară.

Dacă o piatră la rinichi se blochează în uretere, aceasta poate bloca fluxul de urină și poate cauza umflarea rinichilor și spasm ureterul, ceea ce poate fi foarte dureros.

În acel moment, este posibil să aveți următoarele simptome:

·       Durere severă, ascuțită în lateral și spate, sub coaste

·       Durere care iradiază în abdomenul inferior și în zona inghinală

·       Durere care vine în valuri și fluctuează în intensitate

·       Durere sau senzație de arsură în timpul urinăriiAlte semne și simptome pot include:

·       Urina roz, rosie sau maro

·       Urina tulbure sau urât mirositoare

·       nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici

·       Greață și vărsături

·       Febră și frisoane dacă există o infecție

·       Durerea cauzată de o piatră la rinichi se poate modifica – de exemplu, mutarea într-o locație diferită sau creșterea în intensitate – pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar. Când să vezi un medicFaceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome care vă îngrijorează. 

Tratament calculi renali

Tratamentul litiazei renale este etiologic si are ca scop:

  • Identificarea cauzelor care determina procesele nefrolitiazeice
  • Prevenirea formarii de noi calculi renali
  • Indepartarea calculilor renali simptomatici.

Tratamentul simptomatic in cazul nefrolitiazei are ca principal rol de ameliorarea manifestarilor pacientului prin administrarea tratamentului medicamentos. Masurile terapeutice aplicate pacientilor cu nefrolitiaza depind de intensitatea manifestarilor clinice si dimensiunile calculilor renali.

In cazul calculilor renali de mici dimensiuni se recomanda:

  • Aport corespunzator de lichide in principal apa pentru mentinerea unui flux urinar constant
  • Administrarea de medicatie antialgica pentru diminuarea durerii care apare in timpul pasajului calcului renal de a lungul tractului urinar
  • Administrare terapiei medicamentoasa de tipul alfa blocantelor cu rol miorelaxant pentru ameliorarea spasmului la nivelul musculaturii netede ureterale si prevenirea riscului de inclavare al calculului.

In afara tratamentului simptomatic, medicul urolog poate recomanda:

  • Administrarea unor preparate medicamentoase care sa previna formarea calculilor renali prin diminuarea concentratilor de acid uric seric-allopurinol
  • Tiazide diuretice pentru prevenirea aparitiei conglomeratelor de fosfat de calciu
  • Antibiotice pentru tratarea de infecții urinare recurente care favorizeaza aparitia struvitului sau medicatie specifica pentru cresterea solubilitatii cistinei in urina.

Litotritia extracorporeala – metoda non-invaziva de tratament

In prezenta calculilor renali de dimensiuni mari care determina aparitia simptomatologiei zgomotoase deranjante pentru pacient si care nu pot eliminati fiziologic se recomanda litotritia extracorporeala. Are scopul de a fragmenta calculii renali pentru eliminarea facila de la nivelul tractului urinar. Procedura dureaza maxim o ora si se bazeaza pe generarea unor vibratii de intensitate crescuta la nivel lombar, dupa sedarea usoara a pacientului.

Operatia de inlaturare a pietrelor de la rinichi

Tratamentul chirurgical in cazul nefrolitiazei este utilizat pentru pacientii care prezinta calculi renali de dimensiuni importante (pietre la rinichi mari) ce nu pot fi eliminati in mod fiziologic si cuprinde urmatoarele tipuri de interventii:

  • Nefrolitotomia percutanata este o interventie chirurgicala minim invaziva utilizata pentru calculii renali mai mari de 2 cm situati la nivelul rinichiului. Interventia se efectueaza dupa administrare de anestezie rahidiana (pacientul este anesteziat de la nivelul toracelui in jos) sau anestezie generala si presupune insertia unui nefroscop prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni create la nivel lombar. Sub control ecografic, medicul chirurg vizualizeaza calculii renali si ii fragmenteaza cu ajutorul unui litoclast (dispozitiv medical asemanator unui pickhammer). Dupa extragerea fragmentelor astfel obtinute, urologul monteaza un tub de dren la nivelul rinichiului si o sonda urinara. Rata de succes a acestei proceduri chirurgicale este de 90-95%, iar durata de spitalizare a pacientului este limitata la 3-4 zile comparativ cu interventiile chirurgicale clasice care presupun abord extins si necesita internare prelungita a pacientului.
  • Ureteroscopia flexibila reprezinta o metoda chirurgicala de indepartare a calculilor renali inclavati la nivelul ureterelor prin insertia unui endocop flexibil la nivel vezical in sus spre ureter. Dupa vizualizarea calcului, acesta este fragmentat cu ajutorul unui laser, iar fragmentele astfel obtinute sunt extrase cu ajutorul endoscopului.
  • Interventia chirurgicala clasica cu abord extins este rar utilizata in prezent pentru indepartarea calculilor renali, reprezentand ultima varianta de tratament pentru pacientii care au inregsitrat esec terapeutic la aplicarea metodelor anterior mentionate.

  IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Kidney stones,www.mayoclinic.org

Kidney Stones: Symptoms, Diagnosis & Treatment, www.urologyhealth.org 

Pietre la rinichi (nefrolitiaza): simptome, cauze si tratament, www.medicover.ro

Kidney Stones, www.health.harvard.edu 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala