Crampele menstruale (dismenoreea) sunt dureri pulsatile sau crampe in abdomenul inferior. Multe femei au crampe menstruale chiar înainte și în timpul menstruației. În general, durerea corelată cu menstruația este relativ ușoară, dar pentru unele femei este atât de severă încât le împiedică să-și desfășoare activitățile normale timp de câteva zile.

De ce apar aceste menstruaţii dureroase?

Ar putea să nu existe o cauză uşor de identificat a menstruaţiilor dureroase. De exemplu, unele femei au un risc mai mare de a suferi de dismenoreee decât altele, factorii de risc fiind:

  • vârsta sub 20 de ani;
  • antecedente în familie (rude apropiate cu menstruaţii dureroase);
  • fumatul;
  • sângerările abundente în timpul menstruaţiilor;
  • menstruaţiile neregulate;
  • lipsa nașterilor;
  • pubertate începută înainte de vârsta de 11 ani.

Un hormon numit prostaglandină declanşează contracţiile musculare din uter, care expulzează mucoasa uterină. Aceste contracţii pot provoca durere şi inflamaţie. Nivelul de prostaglandine creşte chiar înainte de începerea menstruaţiei. Menstruaţiile dureroase pot fi, de asemenea, rezultatul unei afecţiuni, precum sindromul premenstrual, endometrioza, fibroamele uterine, boala inflamatorie pelvină, adenomioza, stenoza cervicală.

Simptomele crampelor menstruale includ:

·       Durere pulsantă sau cu crampe în abdomenul inferior, care poate fi intensă

·       Durerea care începe cu 1 până la 3 zile înainte de menstruație, atinge vârful la 24 de ore după debutul menstruației și dispare în 2 până la 3 zile

·       Durere surdă, continuă

·       Durere care iradiază în partea inferioară a spatelui și a coapselor

Unele femei au, de asemenea:

·       Greaţă

·       Diaree

·       Durere de cap

·       Ameţeală

Ce opțiuni de tratament există pentru dismenoreea secundară?

Pentru a primi tratamentul adecvat, este nevoie mai întâi, bineînțeles, de un consult ginecologic și de diagnostic. Farmacoterapia este cel mai eficient şi cel mai de succes tratament pentru a atenua simptomele dismenoreei. Tratamentul pentru dismenoreea secundară implică o corectare a cauzei care se află la baza durerilor menstruale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene aprobate de specialişti pentru tratamentul dismenoreei sunt:

  • Diclofenacul
  • Ibuprofenul
  • Ketoprofenul
  • acidul meclofenamic
  • acidul mefenamic
  • naproxenul

Alte antiinflamatoare nesteroidiene şi analgezice care au fost folosite în tratamentul dismenoreei includ următoarele variante:

  • aspirina
  • paracetamolul (acetaminofen)
  • inhibitorii COX-2.

Răspunsul la antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac), precum şi la pilulele anticoncepţionale combinate este, însă, mai redus în comparaţie cu pacientele cu dismenoree primară.

Dacă durerea menstruală este cauzată de endometrioză, medicul ginecolog poate recomanda pilule contraceptive, implantul hormonal sau steriletul. Medicamentele numite agonişti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)  pot, de asemenea, reduce durerea cauzată de endometrioză, însă acestea pot provoca reacţii adverse, inclusiv pierderea osoasă, bufeurile şi uscăciunea vaginală, de aceea sunt folosite pentru o perioadă scurtă. Altă opţiune terapeutică în dismenoreea secundară severă cauzată de endometrioză este neurectomia presacrală (ablația chirurgicală a nervului presacral).

Dacă dismenoreea este cauzată de fibrom și nu este atenuată cu antiinflamatoare nesteroidiene, pilule contraceptive sau agonişti GnRH, poate fi recomandat un tratament numit embolizarea arterelor uterine.

La fel, dacă dismenoreea este cauzată de adenomioză, și nu este atenuată cu antiinflamatoare nesteroidiene, pilule contraceptive sau agonişti GnRH, poate fi recomandată embolizarea arterelor uterine.

Există remedii naturale pentru durerea menstruală?

Pentru a ușura durerile menstruale se pot încerca și câteva remedii simple, cum ar fi acoperirea abdomenului cu o pernuță cu sare încălzită sau cu plasturi speciali pentru menstruație (se găsesc la farmacie), se poate face o baie caldă, se execură mișcări de yoga sau se apelează la alte tehnici de relaxare. 

Acupunctura, presopunctura și terapiile de stimulare nervoasă pot fi utile pentru tratarea durerii menstruale. De asemenea, este important un somn bun atât în general, cât și în timpul menstruației pentru a face față mai bine eventualului disconfort.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:
NCBI – Dysmenorrhea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560834/

Menstrual cramps

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938

Ce este dismenoreea: cauze, simptome, tratament

https://www.doc.ro/sanatatea-femeii/ce-este-dismenoreea-primara-secundara
Karger – Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies
https://www.karger.com/Article/Fulltext/495408
Studiul „Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies”, apărut în Gynecol Obstet Invest 2019;84:209–224, https://doi.org/10.1159/000495408, autori: Bajalan Z., Alimoradi Z., Moafi F.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala