Hipoglicemia diabetică apare atunci când o persoană cu diabet nu are suficient zahăr (glucoză) în sânge. Hipoglicemia este o stare de slabiciune a organismului aparuta ca urmare a scaderii concentratiei de glucoza din sange. Acest zahar simplu, gasit in struguri, in amidonul din cartofi sau in paine, de pilda, este principala sursa de energie a organismului si singura pentru creier. Prin urmare, se poate spune ca hipoglicemia apare in momentul in care organismul intra intr-o criza energetica, nemaiavand combustibilul necesar pentru a-si continua activitatile.

Pentru mulți oameni, glicemia scăzută (hipoglicemia) este un nivel de zahăr din sânge sub 70 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 3,9 milimoli pe litru (mmol/L). Dar numerele tale ar putea fi diferite. Întrebați-vă furnizorul de servicii medicale despre intervalul adecvat pentru a vă menține glicemia (interval țintă).

Acordați atenție semnelor de avertizare timpurie ale hipoglicemiei și tratați cu promptitudine glicemia scăzută. Puteți crește rapid glicemia mâncând sau bând o sursă simplă de zahăr, cum ar fi tablete de glucoză, bomboane tari sau suc de fructe.

Simptome

Semnele și simptomele inițiale ale hipoglicemiei diabetice includ:

·      Arăt palid (paloare)

·      Tremuratură

·      Amețeli sau amețeli

·      Transpiraţie

·      Foame sau greață

·      Bătăi neregulate sau rapide ale inimii

·      Dificultate de concentrare

·      Senzație de slăbiciune și lipsă de energie (oboseală)

·      Iritabilitate sau anxietate

·      Durere de cap

·      Furnituri sau amorteli ale buzelor, limbii sau obrazului

Semne și simptome pe timp de noapte

Dacă hipoglicemia diabetică apare atunci când dormiți, semnele și simptomele care vă pot perturba somnul includ:

·      Lenjerie de pat sau haine de noapte umede din cauza transpirației

·      Coșmaruri

·      Oboseală, iritabilitate sau confuzie la trezire

Semne și simptome severe

Dacă hipoglicemia diabetică nu este tratată, semnele și simptomele hipoglicemiei se agravează și pot include:

·      Confuzie, comportament neobișnuit sau ambele, cum ar fi incapacitatea de a îndeplini sarcinile de rutină

·      Pierderea coordonării

·      Dificultate în vorbire sau vorbire neclară

·      Vedere încețoșată sau de tunel

·      Incapacitatea de a mânca sau de a bea

·      Slabiciune musculara

·      Somnolenţă

Hipoglicemia severă poate provoca convulsii, inconştienţă sau chiar deces.

Iată câteva informații de urgență pe care să le oferiți altora.

Dacă sunteți cu cineva care nu răspunde (își pierde cunoștința) sau nu poate înghiți din cauza nivelului scăzut de zahăr din sânge:

 ·      Nu injectați insulină, deoarece aceasta va duce la o scădere și mai mare a nivelului de zahăr din sânge

·      Nu da lichide sau alimente, deoarece acestea pot provoca sufocare

·      Dați glucagon prin injecție sau spray nazal

Sunați la 112 sau serviciile de urgență din zona dvs. pentru tratament imediat dacă glucagonul nu este la îndemână, nu știți cum să îl utilizați sau persoana nu răspunde

Dacă aveți simptome de hipoglicemie de mai multe ori pe săptămână sau mai mult, consultați medicul dumneavoastră. Este posibil să fie necesar să vă schimbați doza sau momentul medicamentului sau să vă ajustați în alt mod regimul de tratament al diabetului.

Cauze

Nivelul scăzut de zahăr din sânge este cel mai frecvent în rândul persoanelor care iau insulină, dar poate apărea și dacă luați anumite medicamente orale pentru diabet.

Cauzele comune ale hipoglicemiei diabetice includ:

·      Luați prea multă insulină sau medicamente pentru diabet

·      Nu mănâncă suficient

·      Amânarea sau sărirea peste o masă sau o gustare

·      Creșterea exercițiilor fizice sau a activității fizice fără a mânca mai mult sau a-ți ajusta medicamentele

·      Consumul de alcool

·      Reglarea zahărului din sânge

Cea mai mare parte a glucozei din organism provine din alimente. Hormonul insulina scade nivelul de zahar din sange (glucoza) atunci cand glicemia este prea mare.

Dacă aveți diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 și aveți nevoie de insulină pentru a vă controla glicemia, luarea mai multă insulină decât aveți nevoie poate duce la scăderea prea mică a glicemiei și duce la hipoglicemie.

De asemenea, glicemia poate scădea prea mult dacă, după ce ați luat medicamentele pentru diabet, mâncați mai puțin decât de obicei sau dacă faceți mai mult exercițiu decât faceți de obicei, ceea ce utilizează glucoză suplimentară.

Menținerea echilibrului între insulină, alimente și activitate nu este întotdeauna ușoară. Însă furnizorul dumneavoastră de îngrijire a sănătății, specialistul certificat în îngrijirea diabetului și educația și dieteticianul înregistrat pot colabora cu dvs. pentru a încerca să preveniți nivelul scăzut de zahăr din sânge.

Prevenirea

Pentru a ajuta la prevenirea hipoglicemiei diabetice:

Monitorizați-vă glicemia. În funcție de planul de tratament, puteți verifica și înregistra nivelul zahărului din sânge de mai multe ori pe săptămână sau de mai multe ori pe zi. Monitorizarea atentă este singura modalitate de a vă asigura că nivelul zahărului din sânge rămâne în intervalul țintă.

Nu săriți și nu amânați mesele sau gustările. Dacă luați insulină sau medicamente orale pentru diabet, fiți consecvenți cu privire la cantitatea pe care o mâncați și la ora mesei și gustărilor.

Măsurați cu atenție medicamentul și luați-l la timp. Luați-vă medicamentele așa cum este recomandat de furnizorul de servicii medicale.Ajustați-vă medicamentele sau mâncați gustări suplimentare dacă vă creșteți activitatea fizică. Ajustarea depinde de rezultatele testelor de zahăr din sânge, de tipul și durata activității și de medicamentele pe care le luați. Urmați planul de tratament pentru diabet atunci când faceți ajustări.

Mănâncă o masă sau o gustare cu alcool, dacă alegi să bei. Consumul de alcool pe stomacul gol poate provoca hipoglicemie. Alcoolul poate provoca, de asemenea, hipoglicemie întârziată cu câteva ore mai târziu, ceea ce face monitorizarea glicemiei și mai importantă.

Înregistrați reacțiile cu glucoză scăzută. Acest lucru vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății să identificați modelele care contribuie la hipoglicemie și să găsiți modalități de a le preveni.

Purtați o formă de identificare a diabetului, astfel încât, în caz de urgență, alții să știe că aveți diabet. Utilizați un colier sau o brățară de identificare medicală și un card de portofel.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Diabetic hypoglycemia, www.mayoclinic.org

Hypoglycemia, Manualul Merk de diagnostic si tratament

 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala