Menoragia este termenul medical pentru perioadele menstruale manifestate prin hemoragie anormal de abundenta sau sangerare prelungita. Deși sângerarea menstruală abundentă este o preocupare comună, majoritatea femeilor nu suferă de pierderi de sânge suficient de severe pentru a fi definite ca menoragie.

Cand te confrunti cu menoragie, nu iti poti desfasura activitatile zilnice in mod normal, deoarece menoragia este insotita de pierdere masiva de sange si crampe abdominale.  Dacă ți-e teamă de menstruație pentru că ai sângerare menstruală atât de abundentă, ar trebui sa discuți cu un medic ginecolog cât mai curând. Există multe tratamente eficiente pentru menoragie.

 Simptome:

– Umplerea unuia sau a mai multor absorbante igienice pe ora timp de cateva ore consecutiv

– Trebuie să utilizați protecție sanitară dublă pentru a vă controla fluxul menstrual

– Nevoia de trezire pentru a schimba protecția sanitară în timpul nopții

– Sângerare mai mult de o săptămână·

– Eliminarea unor cheaguri de sânge mari

– Restricționarea activităților zilnice din cauza fluxului menstrual abundent

– Simptome ale anemiei, cum ar fi oboseala, oboseala sau dificultăți de respirație

Când să vezi un medic:

– Sangerare vaginala atat de intensa incat umple cel putin un absorbant pe ora timp de mai mult de doua ore

– Sângerări între menstruații sau sângerări vaginale neregulate

– Orice sângerare vaginală după menopauză

Cauze:

In unele cazuri, cauza hemoragiei masive ramane necunoscuta, insa exista o serie de afectiuni care pot provoca menoragia. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Dezechilibrul hormonal. In cadrul unui ciclu menstrual normal, echilibrul dintre hormonii estrogen si progesteron regleaza ingrosarea edometrului (mucoasa uterina), care se rupe si se elimina in timpul menstruatiei. Daca se produce un dezechilibru hormonal, endometrul se dezvolta in exces si in final se rupe si se elimina sub forma unui flux menstrual masiv.

O serie de afectiuni pot determina dezechilibrul hormonal, intre care sindromul ovarelor polichistice (SOP), obezitatea, rezistenta la insulina si problemele tiroidiene.

  • Disfunctia ovarelor.Daca ovarele nu elibereaza ovulul (nu ovuleaza) in timpul ciclului menstrual (anovulatie), organismul nu produce hormonul progesteron, asa cum ar proceda in timpul unui ciclu menstrual normal. Acest lucru determina dezechilibrul hormonal si poate provoca menoragia.
  • Fibromul uterin.Aceasta tumora necanceroasa (benigna) se dezvolta la nivelul uterului in perioada fertila a femeii. Fibroamele uterine pot declansa sangerare menstruala masiva sau prelungita.
  • Acestia apar sub forma unor excrescente mici, benigne pe mucoasa uterina (polipi uterini) si pot determina sangerare menstruala masiva sau prelungita.
  • Este o afectiune in care stratul interior care captuseste uterul (endometrul) patrunde prin peretele muscular al uterului, numit miometru. Aceasta afectiune poate provoca sangerare menstruala masiva si menstre dureroase.
  • Dispozitive intrauterine. Menoragia este una dintre binecunoscutele reactii adverse ale folosirii dispozitivelor intrauterine ca metoda contraceptiva nonhormonala. Medicul iti va prezenta un plan de optiuni alternative.
  • Complicatii ale sarcinii.O singura menstra abundenta si intarziata poate aparea ca urmare a unui avort. O alta cauza de sangerare masiva in timpul sarcinii poate fi data de pozitionarea neobisnuita a placentei, prea jos sau placenta previa.
  • Cancerul uterin sau cervical pot determina menstruatie abundenta, situatie intalnita in special daca te afli in postmenopauza sau daca ai avut un rezultat anormal al testului Papanicolau in trecut.
  • Disfunctii de coagulare mostenite.Unele disfunctii ale sagelui – cum este boala von Willebrand, o afectiune in care factorul de coagulare este absent – poate sa determine menstruatie anormala.
  • Unele medicamente, precum cele antiinflamatoare, medicamentele hormonale precum estrogenul si progestinele sau anticoagulantele precum warfarina pot contribui la sangerarea menstruala abundenta sau prelungita.
  • Alte afectiuni.O serie de afectiuni, intre care boala hepatica sau boala renala, pot fi asociate cu menoragia.

Complicatii: Sangerarea menstruala masiva sau prelungita poate determina alte afectiuni, precum:

  • Anemia. Menoragia poate produce anemia ca urmare a pierderii de sange prin reducerea numarului de celule rosii (eritrocite). Numarul de eritrocite este masurat cu ajutorul hemoglobinei, o proteina care permite celulelor rosii sa transporte oxigenul la tesuturi. Anemia prin deficit de fier apare cand organismul incearca sa refaca celulele rosii pierdute folosind depozitele de fier pentru a crea mai multa hemoglobina, care sa transporte oxigenul. Menoragia poate reduce nivelurile de fier suficient de mult incat sa creasca riscul de anemie prin deficit de fier. Semnele si simptomele sunt: piele palida, slabiciune si oboseala. Desi alimentatia are un rol in anemia prin deficit de fier, problema este complicata de perioadele menstruale abundente.
  • Durere severa. Pe langa hemoragia masiva, te poti confrunta cu crampe menstruale dureroase (dismenoree). In unele cazuri, crampele asociate cu menoragia sunt suficient de severe pentru a impune evaluare medicala.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

Menorrhagia (heavy menstrual bleeding), https://www.mayoclinic.org

Fast Facts for Your Health: Menorrhagia. National Women’s Health Resource Center (NWHRC), Washington, D.C. http://www.healthywomen.org.

Menstruation: Heavy Bleeding (Menorrhagia). PreventDisease.com. http://preventdisease.com/diseases/menstruation_heavy_bleeding.html.

Women with Inherited Bleeding Disorders: Surgical Options for Menorrhagia. Canadian Hemophilia Society. http://www.hemophilia.ca.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala