Dermatita atopică (eczema) este o afecțiune  dermatologica ce este frecventă la copiii mici, dar poate să apareă la orice vârstă. Dermatita atopică este de lungă durată (cronică) cu perioade de acutizare și nu este contagioasă. Se manifesta prin inflamarea, inrosirea pielii. Uneori pielea se crapă, doare, pacientul are senzatia de prurit. In plus eczema este o afectiune inestetica. 

Persoanele cu dermatită atopică sunt expuse riscului de a dezvolta alergii alimentare, febra fânului și astm.

Hidratarea în mod regulat și respectarea altor obiceiuri de îngrijire a pielii poate ameliora mâncărimea și poate preveni noile focare (erupții). Tratamentul poate include, de asemenea, unguente sau creme medicamentoase.

Simptome:

·      Piele uscată, crăpată

·      Mâncărime (prurit)

·      Erupție cutanată pe pielea umflată, care variază în culoare în funcție de culoarea pielii

·      Bufături mici, ridicate, pe pielea maro sau neagră

·      Scurge și formează cruste

·      Piele îngroșată

·      Întunecarea pielii din jurul ochilor

·      Piele crudă, sensibilă de la zgâriere

Când să vezi un medic:

·      Prezența simptomelor de dermatită atopică

·      Este atât de inconfortabil încât starea afectează somnul și activitățile zilnice

·      Are o infecție a pielii – căutați noi dungi, puroi, cruste galbene

·      Are simptome chiar și după ce ai încercat pașii de autoîngrijire

·      Solicitați imediat asistență medicală dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră și erupția cutanată pare infectată.

 

Cauze:

·      variație genetică care afectează capacitatea pielii de a oferi protecție. Cu o funcție de barieră slabă, pielea este mai puțin capabilă să rețină umiditatea și să protejeze împotriva bacteriilor, iritanților, alergenilor și factorilor de mediu, cum ar fi fumul de tutun.

·      bacterie Staphylococcus aureus de pe piele. Acest lucru înlocuiește bacteriile utile și perturbă funcția de barieră a pielii.

·      funcție slabă de barieră a pielii poate declanșa, de asemenea, un răspuns al sistemului imunitar care provoacă inflamarea pielii și alte simptome.

Complicații:

·      Astmul și febra fânului. Mulți oameni cu dermatită atopică dezvoltă astm și febra fânului. Acest lucru se poate întâmpla înainte sau după dezvoltarea dermatitei atopice.

·      Alergii la mancare. Persoanele cu dermatită atopică dezvoltă adesea alergii alimentare. Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni este urticaria (urticaria).

·      Piele cu mâncărime cronică, solzoasă. O afecțiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic) începe cu o zonă de mâncărime pe piele. Zgarieți zona, ceea ce oferă doar o ușurare temporară. Scărpinatul face pielea mai mâncărime, deoarece activează fibrele nervoase din piele. De-a lungul timpului, s-ar putea să renunți la obișnuință. Această afecțiune poate face ca pielea afectată să devină decolorată, groasă și piele.

·      Pete de piele mai întunecate sau mai deschise decât zona înconjurătoare. Această complicație după vindecarea erupției cutanate se numește hiperpigmentare sau hipopigmentare post-inflamatoare. Este mai frecventă la persoanele cu piele maro sau neagră. Ar putea dura câteva luni pentru ca decolorarea să dispară.

·      Infecții ale pielii. Scărpinatul repetat care rupe pielea poate provoca răni deschise și crăpături. Acestea cresc riscul de infecție cu bacterii și viruși. Aceste infecții ale pielii se pot răspândi și pot pune viața în pericol.

·      Dermatită iritativă a mâinilor. Acest lucru afectează în special persoanele ale căror mâini sunt adesea umede și expuse la serviciu la săpunuri dure, detergenți și dezinfectanți.

·      Dermatită alergică de contact. Această afecțiune este frecventă la persoanele cu dermatită atopică. Dermatita alergică de contact este o erupție cutanată cu mâncărime cauzată de atingerea unor substanțe la care ești alergic. Culoarea erupției cutanate variază în funcție de culoarea pielii.·      Probleme de somn. Mâncărimea dermatitei atopice poate interfera cu somnul.

·      Condiții de sănătate mintală. Dermatita atopică este asociată cu depresia și anxietatea. Acest lucru poate fi legat de mâncărimea constantă și problemele de somn frecvente în rândul persoanelor cu dermatită atopică.Prevenirea: dezvoltarea unei rutine de bază de îngrijire a pielii poate ajuta la prevenirea erupțiilor de eczemă. Următoarele sfaturi pot ajuta la reducerea efectelor de uscare ale băii:

·      Hidratează-ți pielea de cel puțin două ori pe zi. Cremele, unguentele, untul de shea și loțiunile etanșează umezeala. Alegeți un produs sau produse care vă funcționează bine. În mod ideal, cel mai bun pentru tine va fi sigur, eficient, accesibil și fără parfum.

·      Utilizarea vaselinului pe pielea bebelușului poate ajuta la prevenirea dezvoltării dermatitei atopice.

·      Faceți baie sau un duș zilnic. Utilizați apă caldă, mai degrabă decât fierbinte și limitați-vă baia sau dușul la aproximativ 10 minute.

·      Utilizați un produs de curățare blând, fără săpun. Alegeți un demachiant care nu conține coloranți, alcooli și parfum. Pentru copiii mici, de obicei, aveți nevoie doar de apă caldă pentru a-i curăța – nu este nevoie de săpun sau baie cu bule. Săpunul poate fi deosebit de iritant pentru pielea copiilor mici. Pentru persoanele de orice vârstă, săpunurile deodorante și săpunurile antibacteriene pot elimina prea mult din uleiurile naturale ale pielii și pot usca pielea. Nu frecați pielea cu o cârpă de spălat sau cu lufa.

·      Declanșatorii dermatitei atopice variază foarte mult de la o persoană la alta. Încercați să identificați și să evitați iritanții care vă declanșează eczema. În general, evitați orice provoacă mâncărime, deoarece zgârierea declanșează adesea o erupție. 

Declanșatorii obișnuiți pentru dermatita atopică:

·      Țesătură de lână aspră

·      Piele uscata

·      Infecția pielii

·      Căldură și transpirație

·      Stres

·      Produse de curatat

·      Acarieni și păr de animale de companie

·      Matrite

·      Polen

·      Fum din tutun

·      Aer rece și uscat

·      Parfumuri

·      Alte substanțe chimice iritante

·      Sugarii și copiii pot avea crize declanșate de consumul anumitor alimente, cum ar fi ouăle și laptele de vacă. Discutați cu furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră despre identificarea potențialelor alergii alimentare.După ce înțelegeți ce vă declanșează eczema, discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să vă gestionați simptomele și să preveniți erupțiile.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:www.my.clevelandclinic.orgwww.mayoclinic.org 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala