Astigmatismul este o imperfecțiune comună și în general tratabilă în curbura ochiului, reprezinta un defect de vedere (viciu de refractie) care provoacă încețoșarea vederii la distanță și în apropiere.

In mod normal, ochiul fiziologic (emetrop) are un aspect sferic. Aceasta forma face ca procesul de trecere a unei raze de lumina din mediu prin structurile optice ale ochiului sa aiba o focalizare corecta si unica pe retina. In cazul unei persoane cu astigmatism, forma nu mai este pastrata, ci devine mai apropiata de cea a unui oval, astfel ca focalizarea razei de lumina se va realiza in mai multe puncte si va determina formarea unei imagini tulburi, adesea cu aspect dublu.

Astigmatismul apare atunci când fie suprafața frontală a ochiului (corneea), fie lentila din interiorul ochiului are curbe nepotrivite. În loc să aibă o singură curbă ca o minge rotundă, suprafața are formă de ou. Acest lucru provoacă vedere încețoșată la toate distanțe.

Astigmatismul este adesea prezent la naștere și poate apărea în combinație cu miopie sau hipermetropie. Adesea, nu este suficient de pronunțat pentru a necesita acțiuni corective. Atunci când este, opțiunile de tratament sunt lentilele corective sau intervenția chirurgicală.

Simptome·  Vedere încețoșată sau distorsionată;

  • Stare de disconfort local (ocular), precum si general;
  • Senzatie de oboseala a ochilor;
  • Dureri de cap;
  • Dureri oculare;
  • Dificultate in adaptarea la intuneric;
  • Solicitarea ochilor in momentul incercarii focalizarii (ochi tinuti intredeschis, muschi oculari incordati).

Când mergem la medic:

Consultați un oftalmolog dacă simptomele dumneavoastră oculare vă diminuează plăcerea de activități sau interferează cu capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. Un oftalmolog poate determina dacă aveți astigmatism și, dacă da, în ce măsură. Apoi, el sau ea vă poate sfătui cu privire la opțiunile dvs. de a vă corecta vederea. 

Copii si adolescenti

Este posibil ca copiii să nu-și dea seama că vederea lor este încețoșată, așa că trebuie să fie testați pentru boli oculare și să li se testeze vederea de către un pediatru, un oftalmolog, un optometrist sau un alt examinator instruit la următoarele vârste și intervale.

În perioada nou-născutului

La vizitele de îngrijire a copiilor până la vârsta școlarăÎn timpul anilor de școală, la fiecare 1 până la 2 ani, la vizitele de îngrijire a copiilor, la oftalmolog sau prin proiecții la școală sau în public 

Cauze:

Ochiul are două structuri cu suprafețe curbate care îndoaie (refractează) lumina pe retină, ceea ce face imaginile:

Corneea, suprafața frontală clară a ochiului împreună cu filmul lacrimal

Lentila, o structură clară în interiorul ochiului care își schimbă forma pentru a ajuta ochiul să se concentreze asupra obiectelor din apropiere.

Într-un ochi perfect modelat, fiecare dintre aceste elemente are o curbură rotundă, ca suprafața unei mingi netede. O cornee sau o lentilă cu o astfel de curbură îndoaie (refractează) toată lumina primită în mod egal pentru a face o imagine clar focalizată direct pe retină din spatele ochiului. 

O eroare de refracție

Dacă corneea sau cristalinul sunt în formă de ou cu două curbe nepotrivite, razele de lumină nu sunt îndoite la fel, ceea ce înseamnă că se formează două imagini diferite. Aceste două imagini se suprapun sau se combină și au ca rezultat vederea încețoșată. Astigmatismul este un tip de eroare de refracție. 

Astigmatismul apare atunci când corneea sau cristalinul sunt curbate mai abrupt într-o direcție decât în ​​alta. Aveți astigmatism corneean dacă corneea are curbe nepotrivite. Aveți astigmatism lenticular dacă cristalinul are curbe nepotrivite. 

Oricare tip de astigmatism poate provoca vedere încețoșată. Vederea încețoșată poate apărea mai mult într-o singură direcție: orizontal, vertical sau diagonal. 

Astigmatismul poate fi prezent de la naștere sau se poate dezvolta după o leziune oculară, o boală sau o intervenție chirurgicală. Astigmatismul nu este cauzat sau agravat de citirea în lumină slabă, stând prea aproape de televizor sau strâmbând ochii. 

Astigmatismul poate apărea în combinație cu alte erori de refracție, care includ:

Miopie (miopie). Acest lucru apare atunci când corneea este curbată prea mult sau ochiul este mai lung decât de obicei. În loc să fie focalizată exact pe retină, lumina este focalizată în fața retinei, ceea ce face ca obiectele îndepărtate să pară neclare.hipermetropie (hipermetropie). Acest lucru se întâmplă atunci când corneea este curbată prea puțin sau ochiul este mai scurt decât de obicei. Efectul este opusul miopiei. Când ochiul este într-o stare relaxată, lumina nu ajunge niciodată la un focus în partea din spate a ochiului, ceea ce face ca obiectele din apropiere să pară neclare.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:
Astigmatismul – simptomatologie www.mayoclinic.org

 Astigmatismul – diagnostic si tratament www.mayoclinic.org

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala