În general, aceste mușcături proconduc de la leziuni la nivelul pielii până la plăgi care se pot infecta ca urmare a contaminării lor cu saliva animalului ori cu diferite substanțe, cum este în cazul insectelor. De asemenea, prin mușcătură pot ajunge în organismul uman diverși germeni care pot cauza unele boli infecțioase precum turbare (provocată de rabie), febra zgârieturii de pisică, febra mușcăturii de șobolan (spirochetoza ictero-hemoragică), hepatita B, tetanosul, boala Lyme, etc.

Alteori, mușcăturile mai profunde (cum este în cazul atacului unui câine, de exemplu) se pot solda cu plăgi deschise și chiar deces, dacă mușcătura lezează vase de sânge de calibru mare, precum artera femurală și se soldează cu hemoragii masive. În alte cazuri se poate vorbi despre răni perforate, oase și tendoane rupte ori leziuni interne care au nevoie de intervenție chirurgicală urgentă.

Reguli de prim-ajutor în cazul mușcăturilor de animale:

  • spălați bine rana cu apă și săpun.
  • aplicați o cremă sau un unguent cu antibiotic.
  • acoperiți mușcătura cu un bandaj curat.

Solicitați imediat asistență medicală dacă:

  • Rana este o puncție profundă sau nu ești sigur cât de gravă este
  • Pielea este ruptă grav, zdrobită sau sângerează semnificativ – mai întâi aplicați presiune cu un bandaj sau o cârpă curată pentru a opri sângerarea
  • observați creșterea umflăturii, înroșirea, durerea sau scurgerea, care sunt semne de avertizare ale infecției
  • aveți întrebări despre riscul dumneavoastră de rabie sau despre prevenirea rabiei.

Dacă mușcătura a fost cauzată de o pisică sau un câine, încercați să confirmați că vaccinarea antirabică a animalului este la zi. Dacă mușcătura a fost cauzată de un animal sălbatic, cereți sfatul medicului dumneavoastră cu privire la animalele care sunt cele mai predispuse să fie purtătoare de rabie.

Liliecii sunt adesea purtători de rabie și pot infecta oamenii fără a lăsa semne evidente de mușcătură. Acesta este motivul pentru care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă persoanelor care intră în contact cu liliecii – sau chiar cei care dorm și se trezesc pentru a găsi un liliac în dormitor – să solicite sfaturi medicale cu privire la vaccinurile împotriva rabiei, chiar dacă nu cred că ”am fost mușcat”.

Dacă rana este adâncă sau murdară și nu ai fost vaccinat împotriva tetanosului în ultimii 10 sau cinci ani, este posibil să aveți nevoie de o injecție de rapel.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

  1. “Animal Bites: First Aid.”, www.mayoclinic.org
  2. ”Animal and Human Bites”, www.nhs.uk

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala