Primul ajutor adecvat trebuie utilizat pentru a trata orice arsuri sau opăriri cât mai curând posibil. Acest lucru va limita cantitatea de deteriorare a pielii.

Primul ajutor pentru arsuri:

Opriți procesul de ardere cât mai curând posibil:

  • oprirea imediată a sursei care a cauzat arsura- îndepărtarea persoanei din zonă, stingerea flăcărilor cu apă sau sufocarea flăcărilor cu o pătură, însă mereu trebuie sa aveți grijă să nu vă expuneți și pe voi în pericol de a vă arde.
  • îndepărtați orice îmbrăcăminte sau bijuterii de lângă zona arsă a pielii, dar nu încercați să îndepărtați nimic care este lipit de pielea arsă, deoarece acest lucru ar putea provoca mai multe daune.

Dacă persoana a fost rănită de o sursă de joasă tensiune (până la 220 până la 240 de volți), cum ar fi o sursă de energie electrică casnică, opriți în siguranță sursa de alimentare sau îndepărtați persoana de la sursa electrică folosind un material care nu conduce electricitate, cum ar fi un băț de lemn sau un scaun de lemn.

Nu vă apropiați de o persoană care este conectată la o sursă de înaltă tensiune (1.000 volți sau mai mult).

Răciți arsura:

  • apă curentă rece sau călduță timp de 5-20 de minute cât mai curând posibil după accidentare pentru răcirea și curățarea zonei.
  • nu folosiți niciodată gheață, apă cu gheață sau orice cremă sau substanță grasă precum untul.
  • topice antibacteriene pentru a evita suprainfectia sau doar substante antiseptice, aplicarea de produse topice cu Lidocaina (cu efect anestezic, pentru diminuarea durerii, fara efecte adverse sistemice remarcate), aplică o loțiune pe bază de aloe vera sau spray-uri special concepute pentru arsuri.

Acoperiți arsura:

  • pansament tip tulle-gras, pansament steril care se acopera cu compresa sterilă si fasa (are rol absorbant, de protectie mecanica şi bacteriologica si de limitare a edemului si ameliorare a confortului pacientului);
  • folia alimentară sau o pungă de plastic curată și transparentă poate fi o alternativă în cazul în care nu avem pansament la îndemână;
  • nu sparge veziculele.

Tratează durerea:

  • paracetamol sau ibuprofen în dozele recomandate conform vârstei. Verificați întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când utilizați medicamente fără prescripție medicală.

Ridicați zona afectată:

  • Acest lucru va ajuta la reducerea umflaturii.

Când să mergeți la spital:

Mergeți la un departament de urgență și accident de spital (A&E) pentru:

·      arsuri mai mari decât dimensiunea mâinii persoanei afectate

·      arsuri profunde de orice dimensiune care cauzează piele albă sau carbonizată

·      arsuri pe față, gât, mâini, picioare, orice articulații sau organe genitale

·      toate arsurile chimice și electrice

·      orice alte leziuni care necesită tratament

·      orice semn de șoc – simptomele includ pielea rece, umedă, transpirație, respirație rapidă și superficială și slăbiciune sau amețeli. 

De asemenea, ar trebui să mergeți la spital dacă dumneavoastră sau persoana care a fost arsă:

·      are sub 10 ani

·      are o afecțiune medicală, cum ar fi boli ale inimii, plămânilor sau ficatului sau diabetuluiare un sistem imunitar slăbit (sistemul de apărare al organismului) – de exemplu, din cauza HIV sau SIDA sau pentru că face chimioterapie pentru cancer

·      dacă cineva a inspirat fum sau vapori, ar trebui să primească, de asemenea, asistență medicală la spital

·      dacă ați fost rănit intenționat sau credeți că cineva a fost rănit intenționat.

Unele simptome pot fi întârziate și pot include:

·      tuse

·      durere în gât

·      respiratie dificila 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

  1. “A Checklist for Protecting Kids from Burns.”, www.mayoclinic.org
  2. ” Recovery – Burns and scalds.”, from https://www.nhs.uk
  3. “Thermal Burns Treatment.”, www.webmd.com

 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala