Mulți oameni suferă de durere lombară, fiind  o cauză frecventă a prezentării acestora în camerele de garda a spitalelor de urgență.

Zona lombara face conexiunea dintre partea de sus si cea de jos a coloanei vertebrale a corpului si suporta majoritatea greutatii corporale. Datorita acestor roluri, o persoana se poate ranii usor atunci când ridica greutați, se întinde dupa ceva sau se rasucește, punând presiune pe zona lombara.

Munca de acasă alimentează o creștere a problemelor de spate în rândul adulților tineri, sugerează un sondaj.

Potrivit unui studiu din Mare Britanie două treimi dintre britanicii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au declarat că au suferit noi dureri de spate în timpul pandemiei, pe măsură ce o parte a forței de muncă a trecut la munca de la distanță.

Cea mai comuna zonă pentru dureri a fost partea inferioară a spatelui (32 %), care este adesea cauzată de postura vicioasă.

Majoritatea scaunelor de birou moderne sunt concepute pentru a menține spatele oamenilor drept și pentru a lua presiunea de pe baza coloanei vertebrale. Însă mai mult de unul din cinci adulți tineri spun că lucrează din pat atunci când sunt acasă, în timp ce unul din șase stă pe canapea. Aproximativ unul din 100 de lucrători la domiciliu face acest lucru de la etaj.

Sondajul a fost realizat în numele grupului de campanie Mind Your Back și a analizat 1.000 de adulți din Marea Britanie.

Vestea buna este ca majoritatea durerilor de spate dispar in cateva saptamani printr-o ingrijire minimala.

Când mergem la doctor?

În cazul unei dureri lombare persistente trebuie consultat un specialist.

Majoritatea durerilor lombare nu necesita un consult de spcialitate, fiind în general o durere temporară, provocată de o poziție vicioasă.

În general, durerea scade în intensitate dupa 1, 2 zile de tratament la domiciliu. 

Daca durerile usoare pâna la moderate se mentin timp de cel putin 2 saptamâni de tratament la domiciliusau si persoana se afla în imposibilitatea de a-si desfasura activitatea zilnica va trebuii consultat un medic specialist.

Prezentarea pacienților cu dureri lombare în departamentul de primiri urgențe este de cele mai multe ori ABUZIVĂ. Astfel camerele de gardă sunt aglomerate, timpul de asteptare la urgențe minore pare interminabil iar pacientul pleacă de cele mai multe ori nemulțumit.

Pacienții sunt încurajați să informeze medicul de familie în cazul unei dureri lombare, iar acesta este în măsură să stabilească gradul de severitate și să îndrume pacientul catre specialist în ambulatoriu de specialitate sau catre camera de gardă a celui mai apropiat spital în funcție de simptomatologia asociată.

Majoritatea durerilor lombare ce țin de coloanal lombară nu pot fi diagnosticate în UPU dat fiind faptul că modificările minime (uneori destul de dureroase) nu se se pot evidenția pe radografia lombară (modalitate de diagnostic în UPU), necesitând cel mai frecvent RMN coloană lombară (NU SE POATE EFECTUA ÎN UPU).

Apelam imediat serviciile medicale de urgenta daca:

  1. persoana are dureri de spate cu dureri in piept, când se suspecteaza o patologie cardiac (infarct miocardic, disecție de aorta). Principalele simptome a infarctului miocardic sunt: dureri în partea superioara a spatelui cu dureri în piept sau o jena ce se simte ca si cum ar fi produsa de o greutate mare ce apasa pe piept, insotite de transpiratie, taierea respiratiei, greata sau varsaturi. Durerea poate iradia de la piept catre spate, gatsau maxilar sau unul sau ambii umeri sau brate.
  2. persoana a suferit o leziunesevera a spatelui. Semne ale leziunilor coloanei vertebrale includ: pierderea controlului sfincterian, pierderea sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare, stare de parestezii sau furnicaturi la nivelul feselor, a zonei genitale sau a picioarelor

De retinut!
Daca se suspecteaza o leziune la nivelul coloanei vertebrale persoana nu trebuie mutată, cu exceptia cazului în care acest lucru este necesar pentru evitarea unui pericol iminent, cum ar fi focul. Daca mutarea este necesara atunci capul, gatul si spatele trebuie sprijinite pe ceva si aliniate.

Medicii specialisti recomandati în diagnosticul și tratamentul durerilor lombare

Personalul medical ce poate sa diagnosticheze cauza durerilor lombare si sa evalueze ranile de la nivelul spatelui includ:
– Medic de familie

– Medic medicina de urgenta
– Medic ortoped

– Medicul internist

In timpul investigatiilor sau a tratamentului este posibil ca pacientul sa fie consultat si de:
– neurochirurg
– medic reumatolog
– kinetoterapeut
– medicul psihiatru

– psiholog

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala