Exista o gama larga de tratamente pentru durerile lombare, tratamentul recomandat depinzand de cauza durerilor si de durata lor.

Majoritatea oamenilor descopera ca durerile lombare se atenueaza sau chiar dispar pâna în câteva saptamâni. Sunt sanse foarte mari ca durerea sa dispara foarte repede cu un tratament de baza administrat acasa.

Tratament medicamentos:

Acetaminofenul (paracetamol) poate ameliora durerile de intensitate moderata din zona lombara. Este important de mentionat ca acetaminofenul nu reduce procesul inflamator din organism, ci reduce doar durerea.

Medicamente nesteroidiene (ibuprofen, aspirina) medicamentele nesteroidiene sunt antiinflamatoare cu efect analgezic si antiinflamator. Acestea pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor lombare.

Relaxantele musculare – medicamentele din clasa relaxantelor musculare sunt de ajutor atunci cand apar spasme musculare asociate cu durerea de spate.

Aceste medicamente sunt mai eficiente daca sunt administrate in mod regulat si nu doar când durerile sunt puternice.

Interventia chirurgicala ar putea fi luata în considerare în cazuri mai deosebite, cum ar fi:

-fractura de coloana vertebrala produsa prin leziune
-infectie a coloanei vertebrale, cum ar fi osteomielita sau un abces
-disc intervertebral „instabil”, cum ar fi spondiloliza sau spondilolisteza
-tumori la nivelul coloanei vertebrale
-stenoza vertebrala

Măsuri benefice în ameliorarea durerilor lombare

Repaus fizic: se recomanda odihna într-o pozitie confortabila. Totusi, nu se recomanda pastrarea pozitiei pentru o perioada lunga de timp. Repausul la pat pentru mai mult de una sau doua zile poate inrautati problema.

Compresele reci: gheata blocheaza semnalele care transmit durerea si amelioreaza totodata inflamatia. Aplicarea compreselor reci timp de 20 de minute, mai eficiente in primele 48 de ore de la aparitia durerii.

Compresele calde: compresele reci ar trebui inlocuite cu cele calde la 48 de ore dupa instalarea durerii. Acestea stimuleaza circulatia sanguina, reduc si spasmele musculare, accelereaza vindecarea. Acestea trebuie mentinute tot 20 de minute.

Masajul: masarea unui muschi incordat, tensionat, reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ameliora durerea. Pentru a potenta efectul masajului, se poate folosi un unguent cu efect antiinflamator.

Exercitiile de gimnastica medicala: unele exercitii pot ameliora durerile cronice de spate.

Baia relaxanta cu sare Epsom: sulfatul de magneziu patrunde in piele si detensioneaza musculatura tensionata, avand un puternic efect relaxant.

Modificarea pozitiei de somn: daca suferi de dureri cronice de spate, renunta definitiv la dormitul pe burta intrucat aceasta postura tensioneaza zona lombara si faciliteaza instalarea durerilor de spate. Ideal ar fi sa dormi pe spate, cu o perna sub picioare, ori pe o parte, cu genunchii adusi la piept si o perna intre genunchi.

Folosirea unor tehnici de relaxare – studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca meditatia, tehnicile de respiratie, tai chi-ul si yoga nu numai ca sunt benefice pentru minte, ci sunt benefice si pentru trup. Mai exact, acestea pot ameliora durerile de spate si pot reduce peridiodicitatea cu care episoadele durerilor de spate apar.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala