Un nou studiu amplu, făcut în Marea Britanie, arată că aspirina nu contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților Covid-19 care au forme severe. Aceștia prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor în vasele de sânge, în special în plămâni. 

”S-a sugerat cu tărie că deteriorarea funcției pulmonare și decesul pacienților Covid cu forme severe ar putea fi cauzate de coagularea sângelui. Aspirina este ieftină și este utilizată pe scară largă în alte boli pentru a reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Prin urmare, este dezamăgitor faptul că nu au un impact major asupra acestor pacienți”, a transmis, marți, într-un comunicat de presă, Martin Landray, un responsabil al studiului.

Studiul, făcut în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, a urmărit starea de sănătate a aproape 15.000 de pacienți Covid-19 spitalizați. Pacienții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri echivalente, jumătate primind 150 mg aspirină o dată pe zi, iar celălalt primind îngrijire obișnuită.

Rezultatul nu arată o diferență semnificativă pentru obiectivul primar al mortalității pe 28 de zile (17% în cele două grupuri). Pacienții tratați cu aspirină au avut o spitalizare puțin mai scurtă (mediană de 8 zile față de 9 zile) și o proporție puțin mai mare dintre aceștia externați în viață din spital în termen de 28 de zile (75% față de 74%), fără ca aceasta să fie semnificativă.

De asemenea, nu a existat nicio diferență semnificativă în proporția pacienților care au fost supuși ventilației mecanice invazive sau în ceea ce privește decesul (21% față de 22%).

”Deși aspirina a fost asociată cu o ușoară creștere a probabilității de a părăsi spitalul în viață, acest lucru nu pare să fie suficient pentru a justifica utilizarea pe scară largă a acesteia la pacienții spitalizați cu Covid-19”, a precizat și Peter Horby, co-responsabil al studiului.
Cercetătorii au concluzionat că ”utilizarea aspirinei nu este asociată cu o reducere a mortalității, a duratei spitalizării sau a riscului de a fi plasat pe ventilație mecanică.”

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala