Ministerul Sănătății reacționează în privința semnalului de alarmă tras de medicii români care susțin că au rămas fără imunoglobulină în spitalele, cu atât mai mult cu cât o posibilă criză este preconizată și de principalul distribuitor de pe piață. Numai săptămâna trecut, trei copii au ajuns în stare gravă la spital, din lipsa tratamentului.

Astfel, potrivit unui răspuns pentru Realitatea PLUS, aflăm că situația imunoglobulinei (Ig) este în atenția Ministerului Sănătății (MS), iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate – Direcția politica medicamentului, a dispozitivelor și tehnologiilor medicale.

Potrivit sursei citate, începand din luna aprilie, MS a solicitat deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) din România planul de livrări pentru anul 2021.

MS a solicitat, de asemenea, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consumul pe ultimii doi ani a Ig pentru o comparație cu stocurile disponibile și a celor transmise de distribuitori în planul de livrări, dar și reprezentantului Besmax Pharma Distribution SRL detalii referitoare la distribuitorii cu care acesta colaborează în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public.

„În răspunsul primit se menționează aspectul modalității de calcul a prețului de producător pentru aceste produse, invocându-se o creștere de către producătorul Kedrion cu 5% a prețului de vânzare către România. Prin urmare, alocarea de cantități suplimentare în 2022 va fi posibilă la un preț care depășește cu aproximativ 7% prețul maximal actual din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România”, informează sursa citată.

MS anunță, totodată, că a solicitat punct de vedere de la comisiile de specialitate cu privire la posibilitatea de acoperire a nevoilor actuale de tratament ale pacienților din România cu Ig disponibile astăzi pe piața din România, răspunsul fiind unul favorabil în legătură cu acest aspect.

„Urmare a informațiilor obținute, urmează întâlniri cu reprezentanții producătorilor pentru discuții punctuale și actiuni cu privire la disponibilitatea Ig pentru pacienții din România”, mai arată sursa citată.

De cealaltă parte, medicii spun că, în ultima săptămână, cel puțin trei copii au ajuns în stare gravă, iar viețile lor au fost puse în pericol, iar salvarea a venit, în cele din urmă, din partea principalului distribuitor de imunoglobulină, potrivit Realitatea Plus.

Reprezentanții companiei trag însă un semnal de alarmă că este nevoie și de alți distribuitori pe piața românească, pentru a evita o criză prelungită. Printre spitalele care au rămas fără stocuri se numără Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Marie Curie, Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Pediatrie Ploiești și Spitalul Clinic Judetean Constanta. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti