Oamenii de ştiinţă britanici spun că au descoperit formula prin care, cu ajutorul medicamentelor existente şi ieftine, înainte de tratamentul obişnuit prin radioterapie, poate fi tratat cancerul de col uterin.

Rezultatele studiului, dezvăluite în cadrul conferinţei medicale ESMO, arată că această abordare a redus cu 35% riscul ca femeile să moară din cauza bolii sau ca boala să reapară.

Cancer Research UK, care a finanţat studiul, a calificat rezultatele drept „remarcabile”.

Aceasta speră că în curând clinicile vor începe să facă acelaşi lucru pentru pacienţi.

Cancerul de col uterin afectează mii de femei în fiecare an în Marea Britanie, multe dintre ele la vârsta de 30 de ani. În ciuda îmbunătăţirilor în domeniul radioterapiei, cancerul revine în până la o treime din cazuri, ceea ce înseamnă că este nevoie de noi abordări.

Dr. Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, a declarat: „Sincronizarea este totul atunci când tratăm cancerul. Un număr tot mai mare de dovezi arată valoarea unor runde suplimentare de chimioterapie înainte de alte tratamente, cum ar fi chirurgia şi radioterapia, în cazul mai multor alte tipuri de cancer. Nu numai că poate reduce şansele de reapariţie a cancerului, dar poate fi administrată rapid folosind medicamente deja disponibile la nivel mondial”.

„Suntem entuziasmaţi de îmbunătăţirile pe care acest studiu le-ar putea aduce în tratamentul cancerului de col uterin şi sperăm că ciclurile scurte de chimioterapie de inducţie vor fi adoptate rapid în clinică”. 

În cadrul studiului, 250 de femei cu cancer de col uterin au primit noul tratament – o cură intensivă de şase săptămâni de chimioterapie cu carboplatin şi paclitaxel, urmată de tratamentul „obişnuit” de radioterapie plus cisplatin săptămânal şi brahiterapie, cunoscut sub numele de chimioradioterapie.

Alte 250 de femei – grupul de control – au primit doar chimioradioterapie obişnuită.

Cinci ani mai târziu, 80% dintre cele care primiseră noul tratament erau în viaţă, iar la 73% dintre ele cancerul nu a mai revenit sau nu s-a mai răspândit.

În comparaţie, în grupul de tratament „obişnuit”, 72% erau în viaţă, iar în 64% dintre acestea, cancerul nu a revenit sau nu s-a răspândit.

Dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului de la UCL Cancer Institute şi UCLH, a declarat: „Studiul nostru arată că această scurtă cură de chimioterapie suplimentară administrată înainte de CRT standard poate reduce riscul de revenire a cancerului sau de deces cu 35%”.

„Aceasta este cea mai mare îmbunătăţire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani”. 

Ea a declarat pentru emisiunea Today de la BBC: „Ceea ce este important aici este că, dacă pacienţii sunt în viaţă şi bine, fără ca boala să recidiveze la cinci ani, atunci este foarte probabil ca ei să fie vindecaţi, aşa că acest lucru este foarte interesant”. 

Deoarece cele două medicamente de chimioterapie sunt ieftine, accesibile şi sunt deja aprobate pentru utilizare la pacienţi, experţii spun că ar putea deveni relativ repede un nou standard de tratament.

Cu toate acestea, ei avertizează că nu toate femeile cu cancer de col uterin ar putea obţine aceleaşi rezultate benefice în urma tratamentului. Multe dintre femeile participante la studiu aveau cancere care nu începuseră încă să se răspândească în altă parte a corpului. Nu este clar cât de bine ar funcţiona terapia pentru femeile cu o boală mai avansată.

Medicamentele pot provoca, de asemenea, efecte secundare nedorite, inclusiv greaţă sau stări de rău şi căderea părului.

Sursa: Realitatea Medicala