Unul din felurile cele mai importante prin care copilul învaţă totul despre lumea în care trăieşte este prin vedere. Dar cum te asiguri că el vede bine aşa cum ar trebui? Cum ştii că faci totul pentru sănătatea ochilor copilului tău, mai ales că îl iubeşti ca pe ochii din cap?

Din clipa in care bebelusul deschide ochii pe lume, el trebuie sa fie capabil sa vada – contrar crezului popular care spune ca un nou nascut nu vede bine pana pe la 6 saptamani. Dar prima lor imagine nu este asa de clara asa cum urmeaza sa devina in cateva luni; de aceea imaginile alb negru cu straluciri sunt cele care ii atrag cel mai mult pe bebelusi. Alt miracol al vederii la nou nascuti: ei vad cel mai clar la aproximativ 25 cm de ochi, tocmai bine ca sa vada bine fata mamei care ii hraneste!

Unul din primele semne ca un bebelus vede bine este ca pupilele sale se strang cand sunt expuse la lumina. Incepand cu varsta de trei luni, el trebuie sa isi dezvolte abilitatea de a urmari un obiect dintr-o parte in alta pe un arc de 180 grade.

Unul din primele lucruri pe care multe mame il observa la ochii nou nascutului lor este ca ei pot parea cu ochii incrucisati. Acest lucru e normal in primele trei luni din pricina straturilor mai multe de piele din jurul ochilor; insa daca persista dupa trei luni, trebuie consultat un medic. Uneori acest lucru este cauzat de slabiciunea unuia din ochi fata de celalalt si daca nu e tratat el va devein mai lenes in activitate si privirea copilului va depinde prea mult de un singur ochi. Alte probleme ale vederii pot aparea atunci cand unul din ochi se misca in timp ce celalalt nu ori daca ochii nu par a se misca impreuna ca o echipa.

Unul din cele mai importante lucruri de stiut de parinti despre ochii si vederea copilului mic este ca aceasta nu sesizeaza adancimea, ceea ce inseamna de exemplu ca un copil care merge de-a busilea nu poate identifica pericole precum scara. Supravegheaza indeaproape copilul cand se afla pe suprafete cu diferenta de nivel, cum ar fi patul, pentru ca el poate cadea fara ezitare, nedandu-si seama ca urmeaza un alt nivel de adancime la marginea patului.

Intre patru si sase luni, copilul incepe sa manifeste interes crescut pentru jucariile colorate stralucitor. Abilitatea lui de a dori sa ajunga la ele creste pe saptamana ce trece si el trebuie sa fie capabil sa le apuce cu mana.

Pe masura ce copilul tau creste, trebuie sa urmaresti semne ca nu ar vedea suficient de bine precum ar trebui. Printre acestea se numara: daca sta prea aproape de televizor, daca tine cartea prea aproape de ochi, daca se freaca des la ochi desi nu ii este somn; daca isi da capul in spate ca sa vada mai bine; evita activitatile care presupun abilitati de vedere de aproape sau de departe; se plange de dureri de ochi sau de cap. Daca copilul are unul din aceste manifestari, consulta un medic oftalmolog.

O problema frecventa a copiilor prescolari este conjunctivita care este o infectie larg raspandita a ochilor, numita uneori “ochii roz” din cauza felului rosiatic in care arata ochii cu conjunctivita, insotiti de o secretie excesiva. Insista cat de mult poti asupra copilului sa nu duca mana la ochi daca nu este nevoie. Ca sa se vindece copilul de conjunctivita, este foarte important sa urmeze tratamentul medicamentos si sa evite recontaminarea. Daca un copil sanatos foloseste prosopul de la baie pentru fata impreuna cu un copil bolnav, el trebuie sa isi stearga fata si mainile cu un servet, nu cu prosopul, ca sa evite infectarea.

Multe jucarii sunt periculoase si pot cauza vatamari ale ochiului la aceasta varsta. Nu permite copilului sa se joace de exemplu cu pistoale care declanseaza obiecte mici daunatoare care pot rani alt copil sau chiar si pe el. Ai grija sa nu ajunga la cutitele de la bucatarie intrucat copiii le pot lua si folosi, cu consecinte dezastruoase la manuire.

Varsta ideala pentru un prim consult medical ocular este cea de trei ani. Alege drept moment pentru acest consult cand copilul este odihnit si hranit. Asigura-te ca el intelege ce i se cere sa faca de catre medic si fa tot ce poti ca el sa nu se simta stresat.

Daca medicul decide ca e bine ca cel mic sa poarte ochelari, implica-l in alegerea ramelor. Poti sa ii dai cateva variante cu care tu esti de acord dar lasa-l pe el sa aleaga ultimul. Fii sigur ca ii tot repeti ce inventie minunata sunt ochelarii de vedere care permit oamenilor sa vada foarte bine si nu lasa copilul sa dezvolte sentimente negative impotriva ochelarilor.

Nu uita sa ceri ca lentilele sa fie cu protectie si strat antireflexie, pentru a proteja ochii copilului daca e in fata computerului sau a televizorului. Ochii copilului de scoala

Multi parinti devin foarte interesati de calitatea vederii copilului lor atunci cand acesta se duce la scoala, intrucat asa de mult din succesul si starea de implinire a copilului depinde ce se vede ca se intampla in clasa si la tabla. Un foarte mare numar din cei ce poarta ochelari declara ca au inceput sa poarte cand s-au dus la scoala pentru ca nu vedeau bine la tabla.   Copiii de scoala trebuie testati la ochi inainte sa inceapa scoala si apoi o data la 2-3 ani in timpul scolii, in caz ca nu poarta ochelari. Cei ce poarta ochelari trebuie sa vada medicul o data pe an pentru a vedea daca prescriptia dioptriilor li s-a schimbat.

Pe masura ce copilul creste, el poate deveni interesat in lentile de contact. Multi medici nu recomanda lentile la copii sub 8 ani, dar cel mai important aspect in a lua o decizie cu privire la folosirea lor este nivelul de responsabilitate de sine la care a ajuns copilul. Daca el se poate ocupa de indatoririle sale in mod constiincios, inseamna ca poate sa poarte si lentile in loc de ochelari de vedere.

Computerul nu poate fi evitat in ziua de azi; computerele fac parte din viata de zi cu zi a tuturor. Chiar si copiii de 2-4 ani isi striga drepturile de a prinde un loc in fata ecranului magic al computerului. Dar, ca si in cazul televizorului, folosirea computerului fara un program regulat, in special in cazul copiilor mici, poate cauza probleme, chiar miopie, spun specialistii.

Iata cateva moduri sa protejezi ochii copilului tau atunci cand foloseste computerul:

  • Copiii nu sunt la fel de constienti ca adultii. Ei pot petrece ore in sir in fara computerului facand acelasi tip de activitate. Ca sa ii protejezi ochii, el trebuie sa faca pauze regulate timp in care sa faca cu totul altceva decat privitul la ecran. Nu uita copilul cu orele in fata computerului privind desene animate fix, doar pentru ca e liniste in casa si iti vezi de treburi.
  • Copiii sunt mai mici ca adultii asa incat un birou de computer care este bun pentru corpul adultului nu e potrivit pentru copil. Cei ce folosesc computerele trebuie sa se uite la ecran in jos cu un unghi de 15 grade, ceea ce in cazul copiilor nu se poate intampla cand ei stau la computer la biroul adultului. Copiii nici nu pot ajunge bine la tastatura sau cu picioarele jos pe podea, de unde pot rezulta dureri in spate si gat.
  • Copiii deseori se apropie prea mult de ecran. Ei trebuie sa pastreze o distanta de cel putin 40 cm.
  • Pozitioneaza ecranul ca sa eviti reflexiile luminii sau alte straluciri in ecran sau ia un filtru la ecran. *In aceeasi nota de mai sus, legat de privitul la televizor, asigura-te ca cel mic sta la cel putin doi metri de ecran, chiar si mai mult daca se poate.