În mod normal, dentiția defintivă a unui adult este alcătuită din 32 de dinți : 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Fiecare hemiarcadă prezintă, deci, câte 3 molari : molarul 1 (molarul de 6 ani), molarul 2 (molarul de 12 ani) și molarul de minte (care erupe, în mod fiziologic, între 18 și 30 de ani).

Există situații însă când molarul 3 nu este prezent pe arcadă, determinate ori de incluzie (molarul a “stagnat” în osul maxilar sau mandibular), ori de anodonție (lipsa mugurelui dentar – nu se formează niciun dinte). Studiile au demonstrat că lipsa congenitală a molarului 3 reprezintă o evoluție a geneticii umane, se estimează faptul că în 50-100 de ani, rasa umană va prezenta doar 28 de dinți, molarii de minte dispărând.

Dar, deocamdată, una dintre cele mai mari probleme legate de domeniul dentar o constituie molarul de minte inclus. Cauzele responsabile de această stare pot fi :

– Spațiul insuficient pe arcada dentară, deoarece acesta a fost ocupat de ceilalți dinți (de asemenea, cercetările blamează tot genetica : individul a moștenit morfologia dentară de la un părinte, iar mărimea și aspectul arcadei de la celălalt).

– Locul în care se află mugurele dentar nu este potrivit, se află pe o altă axă de erupție.

– Direcția de erupție este greșită.

Molarul inclus poate fi declanșatorul unor probleme destul de serioase, precum :

Dacă molarul de minte inclus are axul de erupție spre ceilalți dinți, orientarea sa va determina împingerea și înghesuirea celorlalți și, implicit, destabilizări ocluzale. Dacă acestea nu sunt tratate ulterior cu aparate ortodontice, după extracția molarului “învinovățit”, alte probleme precum abraziune, mobilizări ale dinților, estetică deficitară pot surveni.

Există anumite situații în care molarul de minte erupe doar parțial în cavitatea bucală, o parte din coroană fiind încă acoperită de gingie. În acest caz, pot apare inflamații ale mucoasei din jurul dintelui, urmate de inflamație și răspândirea procesului la dinții vecini.

Molarul de minte constituie un teritoriu greu de acoperit de periuța de dinți, astfel că la acest dinte cariile sunt numeroase și cu potențial de avansare crescut, iar afectarea porțiunii erupte a molarului inclus este cu atât mai periculoasă, întrucât infecția secundară cariei poate acapara un țesut mult mai profund.

Dacă totuși molarul de minte erupe, situația nefavorabilă  poate fi determinată de îndreptarea axului acestuia spre mucoasa bucală și mucoasa linguală, provocând, la acest nivel, ulcerații cu un risc mare de a dezvolta o infecție, dacă stăm să analizăm cantitatea mare de microorganisme în cavitatea orală.

Urmărind cele de mai sus, observăm faptul că molarul inclus nu ilustrează o suferință neglijabilă, ci poate fi o sursă puternică de disturbare a sănătății cavității orale, un potential cosmar pentru individul suferind. Dacă remarcați absența molarului 3 de pe o arcadă, prezentați-vă la un cabinet stomatologic. Prin această acțiune, puteți salva timp și bani, necesari pentru recuperarea funțiilor deranjate de molarul de minte inclus, cu un timp îndelungat de poziție nocivă.