În prezent, apariția unui nou coronavirus uman, numit temporar 2019-nCoV, a devenit o problemă de sănătate globală care cauzează infecții severe ale tractului respirator la om. Transmiterile de la om la om au fost descrise cu timpi de incubație între 2-10 zile, facilitând răspândirea acesteia prin picături, mâini sau suprafețe contaminate. 

O lucrare recentă (The Journal of Hospital Infection) privește cât timp coronavirusurile pot supraviețui pe diverse tipuri de suprafețe.  De asemenea, autorii se întreabă cum putem distruge coronavirusurile. Deși studiile pe care autorii le rezumă în această recenzie nu au investigat COVID-19, ei cred că, de asemenea, rezultatele pot fi relevante pentru acest ultim coronavirus. Toate coronavirusurile umane pe care cercetările le-au investigat par a fi susceptibile acelorași agenți chimici.

Deoarece această versiune a coronavirusului este nouă pentru știință, cercetătorii se chinuie să înțeleagă cum să trateze infecțiile și cum să se asigure că virusul nu se răspândește mai departe. Deoarece nu există tratamente specifice pentru COVID-19, mulți experți se concentrează pe prevenire.

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Greifswald și Ruhr-Universität Bochum, ambele din Germania, au compilat recent informații din 22 de studii asupra coronavirusului. Aceste studii relevă faptul că, coronavirusurile umane, cum ar fi coronavirusul sever respirator acut (SARS), coronavirusul din Orientul Mijlociu sau coronavirusurile umane endemice (HCoV) pot persista pe suprafețe neînsuflețite precum metalul, sticlă sau plastic până la 9 zile, dar pot fi inactivate eficient prin proceduri de dezinfectare a suprafeței cu etanol, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu  în 1 minut. Alți agenți biocide, cum ar fi clorură de benzalconiu sau clorhexidină digluconat sunt mai puțin eficienți. Deoarece nu există terapii specifice pentru 2019-nCoV, reținerea timpurie și prevenirea extinderii ulterioare vor fi cruciale pentru a opri focarul în desfășurare și pentru a controla acest nou fir infecțional.

Prima secțiune a noii lucrări se concentrează pe cât timp coronavirusurile pot supraviețui pe suprafețe neînsuflețite, cum ar fi mesele și mânerele ușilor. Autorii arată că, în funcție de material și de condiții, coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase de la 2 ore la 9 zile.

La temperaturi de aproximativ 4 ° C sau 39,2 o F, anumite versiuni ale coronavirusului pot rămâne viabile până la 28 de zile. La temperaturi de 30–40 ° C (86-104 ° F), coronavirusurile au avut tendința de a persista o perioadă mai scurtă de timp.

La temperatura camerei, un coronavirus responsabil de răceala comună (HCoV-229E) a persistat semnificativ mai mult timp în 50% umiditate decât 30% umiditate. În general, autorii concluzionează:

„Coronavirusurile umane pot rămâne infecțioase pe suprafețe neînsuflețite la temperatura camerei până la 9 zile. La o temperatură de 30 ° C sau mai mult, durata persistenței este mai scurtă. S-a dovedit că coronavirusurile veterinare persistă și mai mult timp de 28 de zile”.

În următoarea secțiune a lucrării lor, autorii abordează cea mai bună modalitate de inactivare a coronavirusurilor. Ei ajung la concluzia că agenții, inclusiv peroxidul de hidrogen, etanolul și hipocloritul de sodiu (un produs chimic în albire), inactivează rapid și cu succes coronavirusurile.

După evaluarea dovezilor, autorii concluzionează: „Dezinfectarea suprafeței cu 0,1% hipoclorit de sodiu sau etanol 62–71% reduce semnificativ infecția cu coronavirus pe suprafețe într-un timp de expunere de 1 minut.”

În schimb, soluțiile unui biocid numit clorură de benzalconiu au produs rezultate contradictorii; și digluconatul de clorhexidină, pe care oamenii îl folosesc ca antiseptic actual, a fost ineficient.

Autorii scriu că „ transmisia în setările de asistență medicală poate fi prevenită cu succes atunci când se efectuează în mod constant măsurile adecvate.” Spălarea mâinilor, în special, este critică.