Problemele dentare nu sunt niciodată distractive, dar vestea bună este că majoritatea dintre ele pot fi prevenite cu ușurință. Periajul de două ori pe zi, mâncarea corectă și controalele dentare periodice sunt pași esențiali în prevenirea problemelor dentare. Educați-vă cu privire la problemele dentare comune și cauzele lor.

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, numită halena sau halitoză, poate fi jenantă. Conform studiilor stomatologice, aproximativ 85% dintre persoanele cu respirație urât mirositoare persistentă au o afecțiune dentară care este de vină. Boala gingiilor, cavitățile, cancerul oral, gura uscată și bacteriile de pe limbă sunt câteva dintre problemele dentare care pot provoca respirația urât mirositoare. Folosirea apei de gură pentru a acoperi respirația urâtă atunci când există o problemă dentară va masca doar mirosul și nu-l va vindeca. Dacă aveți respirație urât mirositoare, vizitați medicul stomatolog pentru a exclude oricare dintre aceste probleme. 

Cariile dentare

Cariile dentare, cunoscute și sub denumirea de cavități, este boala cea mai răspândită din lume. Cariile dinților apar atunci când placa, substanța lipicioasă care se formează pe dinți, se combină cu zaharurile și / sau amidonul alimentelor pe care le consumi. Această combinație produce acizi care atacă smalțul dinților. Cariile dentare pot apărea la orice vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, poți dezvolta carii dentare pe măsură ce smalțul dinților erodează. Gura uscată datorită vârstei sau a medicamentelor poate duce, de asemenea, la carii. Cea mai bună metodă de prevenire a cariilor dentare este prin periajul de două ori pe zi și prin efectuarea controalelor dentare obișnuite. Mâncarea alimentelor sănătoase și evitarea gustărilor și a băuturilor bogate în zahăr sunt, de asemenea, modalități de a preveni degradarea. Dentistul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente suplimentare care vă pot ajuta la reducerea riscului.

Boala gingiilor (parodontoza)

Boala gingiilor, cunoscută și sub denumirea de Parodontoză, este o infecție a gingiilor din jurul dinților. De asemenea, este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților în rândul adulților. Apare de obicei după vârsta de 30 de ani. Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc. Diabetul și gura uscată îți cresc, de asemenea, riscul. Simptomele includ respirația urâtă, gingiile roșii, umflate, fragede sau sângerare, dinții sensibili și mestecarea dureroasă. Controalele dentare periodice, împreună cu periajul cel puțin de două ori pe zi joacă un rol important în prevenirea bolilor gingivale. 

Cancer oral

Cancerul oral este o boală gravă și mortală care afectează milioane de oameni. Oral Cancer Foundation estimează că cineva din Statele Unite moare în fiecare oră din cauza cancerului oral, dar este adesea vindecabil dacă este diagnosticat și tratat în fazele incipiente. Acesta este cel mai adesea observat la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Cei mai mari factori de risc sunt consumul de tutun și alcool, inclusiv tutunul de mestecat. HPV (un virus de tip verucă cu transmitere sexuală) crește, de asemenea, riscul cancerului oral. Simptomele cancerului gurii sau ale gâtului includ răni, urme sau zone dure în gură. De asemenea, este posibil să aveți o modificare a mușcăturii și dificultăți de mestecat sau de mișcare a limbii sau a maxilarului. Vizitele la stomatolog periodice pot ajuta la depistarea timpurie a cancerului oral. Puteți întreba dentistul dumneavoastră dacă un examen de cancer oral face parte din controlul obișnuit. 

Afte bucale

Există mai multe tipuri de afecțiuni bucale și pot fi obositoare și deranjante. Cu excepția cazului în care o durere a gurii durează mai mult de două săptămâni, de obicei nu este nimic de îngrijorat și va dispărea de la sine. Ulcerațiile la nivelul gurii comune sunt aftele care apar in interiorul gurii , și nu pe buze. Nu sunt contagioase și pot fi declanșate din mai multe cauze diferite. Ele devin o îngrijorare dacă nu dispar după două săptămâni. 

Eroziunea dinților

Eroziunea dinților este pierderea structurii dintelui și este cauzată de acidul care atacă smalțul. Semnele și simptomele de eroziune ale dinților pot varia de la sensibilitate la probleme mai severe, cum ar fi fisurarea. Eroziunea dinților este mai frecventă decât ar putea crede oamenii, dar poate fi prevenită cu ușurință. 

Sensibilitatea dintilor

Sensibilitatea dinților este o problemă comună care afectează milioane de oameni. Practic, sensibilitatea dintelui implică durere sau disconfort pentru dinți de la dulciuri, aer rece, băuturi calde, băuturi reci sau înghețată. Unii oameni cu dinți sensibili chiar simt disconfortul de la periaj și ață dentară. Vestea bună este că dinții sensibili pot fi tratați. Sensibilitatea dintilor poate fi , de asemenea , un semn al unui dinte fisurat care trebuie să fie tratat de către medicul stomatolog pentru a preveni pierderea lui sau a evita o infecție în osul maxilarului. Dacă dezvoltați brusc o sensibilitate a dinților, programați-vă o întâlnire cu medicul stomatolog pentru a vedea dacă există o sursă care trebuie tratată.

Dureri de dinți și urgențe dentare

În timp ce multe dureri de dinți și urgențe dentare pot fi ușor evitate doar prin vizite regulate la medicul stomatolog, se pot întâmpla și se întâmplă accidente. A avea o urgență dentară poate fi foarte dureros și înfricoșător. Problemele obișnuite care necesită o vizită urgentă la dentist includ un dinte rupt sau crăpat, un dinte abcesat, sau un accident.

Zâmbet neatractiv

Deși un zâmbet neatractiv nu este din punct de vedere tehnic o „problemă dentară”, este un motiv major pentru care mulți pacienți solicită tratament dentar. Un zâmbet neatractiv poate scădea cu adevărat stima de sine a unei persoane. Din fericire, cu tehnologiile și evoluțiile actuale, oricine poate avea un zâmbet frumos. Indiferent că este vorba de albirea dinților, implanturi dentare, ortodontie sau alte lucrări stomatologice cosmetice, șansele ca dentistul să îți ofere zâmbetul viselor tale sunt crescute.