Cuvântul „sănătate” se referă la o stare de bine, stare emoțională și fizică completă. Asistența medicală există pentru a ajuta oamenii să mențină această stare optimă de sănătate.O sănătate bună este esențială pentru a gestiona stresul și a trăi o viață lungă și activă. Sănătatea poate fi definită ca bunăstare fizică, mentală și socială și ca o resursă pentru a trăi o viață deplină.  Factorii pentru o sănătate bună include genetica, mediul, relațiile și educația. O dietă sănătoasă, exercițiile fizice, screening-ul pentru boli pot îmbunătății sănătatea unei persoane.

În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a definit sănătatea cu o expresie care este încă folosită și astăzi. „Sănătatea este o stare de bine fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității”.  În 1986, OMS a lămurit că sănătatea este:„O resursă pentru viața de zi cu zi, nu obiectivul de a trăi. Sănătatea este un concept pozitiv care pune accent pe resursele sociale și personale, precum și pe capacitățile fizice. ”

Aceasta înseamnă că sănătatea este o resursă pentru a sprijini funcția unui individ într-o societate mai largă. Un stil de viață sănătos oferă mijloacele de a duce o viață deplină.

Mai recent, cercetătorii au definit sănătatea drept capacitatea unui organism de a se adapta la noile amenințări și infirmități. Acestea se bazează pe ideea că știința modernă a crescut dramatic conștientizarea oamenilor despre boli și modul în care acestea funcționează în ultimele decenii.

Sănătatea mintală și fizică sunt cele mai des discutate tipuri de sănătate. Vorbim, de asemenea, despre „sănătate spirituală”, „sănătate emoțională” și „sănătate financiară”, printre altele. Acestea au fost, de asemenea, legate de niveluri de stres mai mici și de bunăstare mentală și fizică.

Sănătate fizică – La o persoană care se confruntă cu sănătate fizică, funcțiile corporale lucrează la performanțe maxime, datorită nu numai lipsei de boală, ci și alimentației echilibrate și odihnei adecvate. Primim tratament, atunci când este necesar, pentru a menține echilibrul. Starea fizică implică urmărirea unui stil de viață sănătos pentru a scădea riscul de boală. Menținerea formei fizice, de exemplu, poate proteja și dezvolta rezistența respirației și funcției inimii unei persoane, forța musculară, flexibilitatea și compoziția corpului.

Sănătatea și bunăstarea fizică ajută, de asemenea, la reducerea riscului de accidentare sau probleme de sănătate. Exemple includ minimizarea pericolelor la locul de muncă, practicarea sexului în siguranță, practicarea unei igiene bune sau evitarea utilizării tutunului, alcoolului sau drogurilor ilegale.

Sănătate mentală – se referă la bunăstarea emoțională, socială și psihologică a unei persoane. Sănătatea mentală este la fel de importantă precum sănătatea fizică pentru un stil de viață activ și complet. Este mai greu de definit sănătatea mentală decât sănătatea fizică, deoarece, în multe cazuri, diagnosticul depinde de percepția individului asupra existenței sale. Unele semne ale unor tipuri de boli mintale sunt  acum „vizibile” în scanările și testele genetice. Sănătatea mentală nu este doar absența depresiei, anxietății sau altei tulburări. De asemenea, depinde de capacitatea de a te bucura de viată, de a reveni după experiențe dificile, de a atinge un echilibru, de a te simți în siguranță.

Sănătatea fizică și psihică sunt strâns legate între ele. Dacă boala cronică afectează capacitatea unei persoane de a-și îndeplini sarcinile obișnuite, aceasta poate duce la depresie și stres. O boală mintală precum depresia sau anorexia nervoasă poate afecta greutatea și funcționarea corpului.

 Sănătatea depinde de o gamă largă de factori. O persoană se naște cu o serie de gene, iar la unii oameni, un model genetic neobișnuit poate duce la un nivel de sănătate mai puțin decât optim. Factorii de mediu de asemenea joacă un rol important. Uneori, mediul singur este suficient pentru a afecta sănătatea. Alteori, un declanșator de mediu poate provoca boli la o persoană sensibilă genetic.

Accesul la servicii medicale joacă un rol important, dar OMS sugerează că următorii factori pot avea un impact mai mare asupra sănătății decât acesta: unde locuiește o persoană, starea mediului inconjurator, genetică, sursa de venit, nivel de educatie, relațiile cu prietenii și familia.

Potrivit OMS, cu cât statutul socioeconomic al unei persoane (SES) este mai ridicat, cu atât este mai probabil să se bucure de o sănătate bună, de o educație bună, de un loc de muncă bine plătit. Persoanele cu un statut socioeconomic mai scăzut sunt mai predispuse la stresuri legate de viața de zi cu zi, cum ar fi dificultăți financiare, perturbări conjugale, precum și factori sociali, cum ar fi marginalizarea și discriminarea. Toate acestea se adaugă la riscul sănătății precare. Un statut socio-economic scăzut înseamnă adesea mai puțin acces la asistență medicală. Oamenii din țările dezvoltate cu servicii de asistență medicală universală au speranțe de viață mai lungi decât oamenii din țările dezvoltate fără asistență medicală universală.

Problemele culturale pot afecta sănătatea. Tradițiile și obiceiurile unei societăți și răspunsul unei familii la acestea pot avea un impact bun sau rău asupra sănătății. De exemplu, în jurul Mediteranei, oamenii sunt mai susceptibili să consume niveluri ridicate de fructe, legume și măsline și să mănânce în familie, în comparație cu culturile cu un consum mare de fast-food.

Modul în care o persoană gestionează stresul va afecta sănătatea. Persoanele care fumează, beau sau iau droguri pentru a-și uita problemele sunt susceptibile să aibă mai multe probleme de sănătate mai târziu decât cineva care combate stresul printr-o alimentație sănătoasă și exerciții fizice.

Bărbații și femeile sunt predispuse la diferiți factori de sănătate. În societățile în care femeile câștigă mai puțin decât bărbații sau sunt mai puțin educate, acestea pot avea un risc mai mare decât bărbații pentru o sănătate slabă.

Cea mai bună modalitate de a menține sănătatea este să o păstrăm printr-un stil de viață sănătos, mai degrabă decât să așteptăm până când suntem bolnavi să punem lucrurile la punct.

Menținerea stării de bine și a sănătății optime este un angajament pe tot parcursul vieții. Pașii care ne pot ajuta să ne maximizăm sănătatea includ:

  • o dietă echilibrată, hrănitoare, obținută cât mai natural
  • exercițiile fizice
  • screening pentru boli care pot prezenta un risc
  • învățând să gestionăm stresul
  • implicarea în activități care oferă scop și conexiune cu ceilalți
  • menținerea unei perspective pozitive și aprecierea a ceea ce aveți
  • definirea unui sistem de valori și punerea ei în acțiune

Sănătatea maximă va fi diferită pentru fiecare persoană, iar modul în care obțineți bunăstarea poate fi diferit de modul în care o face altcineva. Poate că nu este posibil să evităm complet boala, dar să facem cât putem pentru a dezvolta rezistența și a pregăti corpul și mintea pentru a face față problemelor pe măsură ce apar acestea este un pas pe care îl putem face cu toții.