Cu ani în urmă, leucemia limfocitară cronică (LLC) era una dintre marile provocări ale lumii medicale. O formă de cancer care afectează unele dintre celulele sângelui, leucemia limfocitară cronică este astăzi o boală din ce în ce mai bine cunoscută, diagnosticată și tratată. Știința și-a făcut și își face datoria în continuare pentru pacienții cu LLC.

În cele mai multe cazuri, chimioterapia, imunoterapia și / sau terapia țintită pot reduce numărul de celule de leucemie în leucemia limfocitară cronică (LLC) și pot îmbunătăți simptomele. Aceste tratamente pot controla deseori LLC mult timp. Dar chiar dacă toate semnele de leucemie dispar, boala revine deseori mai târziu. Acest lucru este valabil în special pentru tipurile de LLC care sunt mai greu de tratat, cum ar fi cele cu ștergeri de cromozomi 17 și mutații TP53, precum și LLC care nu răspund la tratamentele standard. Dozele mai mari de chimio pot funcționa mai bine, dar de multe ori nu pot fi utilizate, deoarece ar putea deteriora grav măduva osoasă, acolo unde sunt făcute noi celule sanguine. Aceasta ar putea duce la infecții care pot pune viața în pericol, sângerare și alte probleme legate de numărul scăzut de celule din sânge.

Un transplant de celule stem (SCT) permite medicilor să folosească doze mai mari de chimio, uneori împreună cu radioterapia, pentru a trata LLC. După aceste tratamente, pacientul primește un transplant de celule stem formatoare de sânge pentru a restabili măduva osoasă.

Celulele stem formatoare de sânge utilizate pentru un transplant provin fie din sânge (pentru un transplant de celule stem periferice din sânge, fie PBSCT), din măduva osoasă (pentru un transplant de măduvă osoasă sau BMT), fie din sângele cordonului ombilical. Transplantul de măduvă osoasă a fost comun în trecut, dar astăzi a fost în mare parte înlocuit de PBSCT.

Încă nu este clar cât de utile sunt transplanturile de celule stem la pacienții cu LLC. Când se face transplantul, cel mai adesea face parte dintr-un studiu clinic.

Cele două tipuri principale de transplanturi de celule stem sunt alogene și autologe.

  • Pentru un transplant autolog, celulele stem proprii ale pacientului sunt colectate din sângele sau măduva osoasă și apoi sunt date înapoi după tratament. Problema cu aceasta este că celulele leucemice pot fi colectate cu celulele stem.
  • Într-un transplant alogen , celulele stem provin de la altcineva (un donator). Pentru a reduce șansele de probleme, donatorul trebuie să „potrivească” pacientul în ceea ce privește tipul de țesut. Adesea, o rudă apropiată, ca un frate sau o soră, este o potrivire bună. Mai rar, poate fi găsit un donator care nu are legătură.

Deoarece colectarea celulelor stem ale pacientului poate colecta și celule de leucemie, transplanturile alogene sunt cel mai des utilizate pentru CLL. Acest tip de transplant poate provoca complicații grave sau chiar care pot pune viața în pericol, și de multe ori nu este o opțiune bună la persoanele care sunt mai în vârstă sau au alte probleme de sănătate.

Sursa articol cancer.org