Infecția cu virusul Papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV, o prescurtare a denumirii sale din limba engleză- Human Papilloma Virsus) este o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului uman.

Există mai mult de 100 de forme de virus identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă. Se estimează că aproape toate persoanele sexual active, bărbați sau femei, vor avea infecție cu un tip de virus HPV cel puțin o dată în viață, însă cei mai mulți nu vor ști de prezența infecției. Anumite tipuri de HPV determină apariția de condiloame, iar altele determină apariția de displazii (leziuni precanceroase) care pot să evolueze către cancer.

Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele.

Este important ca femeile să știe că prezența unui virus HPV în organism este mută, nu prezintă simptome, și în majoritatea cazurilor, consecința infectării cu un virus HPV, cancerul de col uterin, ajunge să fie depistată în stadiu avansat, atunci când șansele de a supraviețui sunt foarte scăzute (la fiecare 3000 de cazuri noi depistate, se adaugă 2000 de decese).

Cine poate să facă vaccinul anti-HPV?

Se recomandă vaccinarea în preadolescență, înaintea începerii vieții sexuale, între 9 și 12 ani, înainte ca băiețelul/fetița să fie expus(ă) virusului. De regulă, vaccinarea anti-HPV la vârste fragede protejează mult mai eficient împotriva unor eventuale leziuni precanceroase și canceroase de la nivelul colului uterin, vagin, vulvă și anus. Dacă au depășit acest termen, tinerii pot mai departe să facă vaccinul până la vârsta de 27 de ani, dar rămâne la aprecierea medicului dacă să facă vaccinul chiar și după această vârstă, având în vedere că studii recente susțin că se poate face vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini până la 45 de ani. De asemenea, foarte important de clarificat este că bărbații sunt și ei imunizați prin vaccin anti-HPV pentru eventuale cancere genitale sau anale HPV induse. Mai mult, bărbatul imun, activ sexual, nu va prelua și nu va transmite mai departe către partenera sexuală viruși HPV.

Vaccinul protejează cel mai bine atunci când este făcut în lipsa oricărui virus HPV în organism, preferabil înainte de începerea vieții sexuale. 8 din 10 femei contactează un virus HPV de-a lungul vieții, iar odată apărută infecția HPV, eficacitatea vaccinului scade vertiginos.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați vârsta limită recomandată pentru vaccinare este de 27 de ani. Dar se poate face până la 45 de ani, studii recente arătând eficacitatea vaccinului anti-HPV cu 9 tulpini până la vârste mai înaintate. La 9-12 ani, vaccinul este administrat de regulă în 2 doze, cu un interval de cel puțin 6/12 luni între ele. Pentru cele care se vaccinează mai târziu, după 15 ani, este nevoie de 3 doze.

După cele 3 doze de vaccin, se dezvoltă anticorpi anti-HPV tip 6, 11, 16 și 18. Acum ceva timp, a apărut vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini (Gardasil), care oferă protecție pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anus. Testele clinice confirmă o eficacitate foarte mare a acestui vaccin, de peste 95%.

Sursa www.tabuhighlife.ro