Renunţarea la fumat poate stopa deteriorarea plămânilor şi permite noilor celule sănătoase să reînnoiască mucoasa căilor respiratorii, arată un studiu publicat joi în revista Nature.

Se reduce astfel și riscul de apariţie a cancerului pulmonar prin promovarea dezvoltării celulelor pulmonare „protectoare”.

„Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai mulţi ani, îmi spun adesea că este prea târziu pentru a renunţat la fumat, că răul e deja făcut. Ceea ce este atât de interesant la studiul nostru este faptul că demonstrează că niciodată nu este prea târziu să renunţăm – unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de ţigări de-a lungul vieţii, dar în câţiva ani după ce au renunţat multe dintre celulele ce căptuşesc căile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovadă de deteriorare provocată de tutun”, a declarat doctor Peter Campbell de la Institutul Wellcome Sanger, autor principal al studiului.

Dar beneficiile sunt mai multe. Corpul unui fost fumător își produce un rezervor de celule sănătoare pentru a le înlocui pe cele deteriorate de fum în plămânii fumătorilor care au renunțat la acest obicei.

 pot merge mai departe, corpul apărând să se atragă de pe un rezervor de celule sănătoase pentru a înlocui cele deteriorate de fum în plămânii fumătorilor când au renunțat.

Campbell spune că rezultatele ar trebui să ofere o nouă speranță fumătorilor care vor să renunțe la acest obicei nesănătos.

Studiul a analizat biopsiile pulmonare de la 16 persoane, inclusiv fumători actuali, foști fumători, adulți care nu fumaseră niciodată și copii, în căutarea mutațiilor care pot duce la cancer. „ Dar o mutație a genei greșite în celula greșită poate „schimba dramatic comportamentul celulelor și le poate instrui să se comporte mai mult ca un cancer”, a declarat Campbell pentru AFP. La rândul său, doctorul Kate Gowers din cadrul UCL, este de părere că şi celulele sănătoase pot conţine mutaţii genetice care pot fi „mini-bombe cu ceas care aşteaptă momentul care le determină să progreseze către cancer”.

Sursa www.tabuhighlife.ro