Numărul de femei care mor în fiecare an din cauza sarcinii sau a nașterii în Statele Unite a rămas constant și unele femei rămân mai expuse riscului de deces decât altele, potrivit unui nou raport guvernamental. În 2018, anul cu cele mai recente date naționale, un număr de 658 de femei din Statele Unite au decedat în timp ce erau însărcinate sau în termen de 42 de zile de la sfârșitul sarcinii, potrivit noilor date publicate în Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Vitalul Național Vital Rapoarte statistice publicate joi, informează cnn

Aceste decese materne din noul raport nu includ femeile care au murit prin sinucidere sau omucidere.

În 2018, au existat 17,4 decese materne la 100.000 de nașteri vii în Statele Unite, potrivit raportului. Când acest număr a fost defalcat pe rasă și vârstă, au apărut diferențe semnificative.Raportul a spus că rata mortalității materne în rândul femeilor de culoare a fost de 37,1 decese la 100 000 de nașteri vii, o rată de până la trei ori mai mare decât cea a femeilor albe și hispanice non-hispanice. Datele au arătat, de asemenea, că rata de deces matern în rândul femeilor de 40 de ani și mai mari a fost de 81,9 decese la 100 000 de nașteri vii, de aproape opt ori numărul de femei sub 25 de ani.

„Aceste noi date de la colegii noștri de la CDC reprezintă un reper pentru acest subiect cu adevărat important”, a spus dr. Janine Clayton, directorul Oficiului de Cercetare a Sănătății Femeii la Institutele Naționale de Sănătate din Washington, DC. „Ne oferă mai multe dovezi și mai multă încredere că aceste rate de mortalitate maternă pe care le vedem în Statele Unite – care sunt încă mai mari decât cele din țările noastre de egalitate – reprezintă cu adevărat o problemă critică de sănătate publică și o îngrijorare serioasă pentru sănătatea la femei, a spus ea. Clayton a abordat, de asemenea, diferența rasială în numerele de mortalitate maternă. „Avem nevoie de cercetări pentru a înțelege de ce persistă decalajul și pentru a putea pune în aplicare măsuri pentru a aborda factorii care cresc riscul de mortalitate.”

Cercetătorii au știut că rata mortalității materne din Statele Unite rămâne o problemă de sănătate publică și că aproximativ 60% din decesele cauzate de sarcină pot fi prevenite fără prea multe costuri sau probleme. Și totuși, numerele rămân constante.