Cancerul este o boală complexă și adesea înșelătoare, iar identificarea timpurie poate fi crucială pentru succesul tratamentului.

 Primele semne ale cancerului variază considerabil în funcție de tipul și localizarea acestuia, dar există câteva simptome generale pe care nu ar trebui să le ignorăm. În acest articol, vom explora semnele comune care pot indica prezența cancerului.

1. Schimbări în rutina intestinală sau urinară
Modificările neobișnuite ale obiceiurilor intestinale (cum ar fi diareea sau constipația persistentă) sau ale celor urinare (cum ar fi nevoia de a urina mai des sau dificultăți la urinare) pot fi semnale de alarmă, mai ales dacă sunt însoțite de durere sau sânge.

2. Ulcere care nu se vindecă
Orice rană sau ulcer care nu se vindecă în mod normal, în special în gură sau pe piele, poate fi un semn de cancer. Aceasta este o preocupare comună în cazul cancerelor de piele sau al celui oral.

Un fost președinte de stat anunță că are din nou cancer. Politicianul se luptă cu boala de 27 de ani

3. Sângerări sau secreții neobișnuite
Sângerările neașteptate sau secrețiile anormale din orice parte a corpului, inclusiv sânge în urină sau scaun, tuse cu sânge, sau sângerare vaginală neobișnuită, sunt motive de îngrijorare și necesită evaluare medicală.

4. Noduli sau umflături neobișnuite
Orice nodul sau umflătură nouă sau care se schimbă în dimensiuni ar trebui investigată. Aceasta este deosebit de important pentru cancerul de sân, testicular și limfom.

Ai aceste obiceiuri? Atunci schimbă-le! Riști să faci cancer

5. Pierdere inexplicabilă în greutate
Pierderea semnificativă în greutate fără un motiv aparent este un simptom frecvent în multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, de stomac și esofagian.

6. Oboseală extremă
Oboseala care nu se ameliorează cu odihna poate fi un semn al cancerului. Este adesea mai intensă decât oboseala obișnuită și nu dispare după odihnă.

7. Modificări ale pielii
Modificările pielii, cum ar fi îngroșarea, înnegrirea, descuamarea, sau apariția de pete noi, ar putea semnala prezența unui melanom sau alte tipuri de cancer de piele.

8. Dureri persistente
Durerile care persistă și nu au o explicație clară, cum ar fi durerea de spate sau de cap, care nu dispar după tratamentele convenționale, pot fi legate de anumite tipuri de cancer.

Aceste semne nu sunt întotdeauna indicative ale cancerului, dar prezentarea la medic pentru o evaluare amănunțită este crucială dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome. Diagnosticarea timpurie crește șansele de tratament reușit și, în multe cazuri, poate salva vieți.

Sursa: Newsinn