Amplă campanie de comunicare și informare a farmaciștilor din Iași în scopul descurajării populației de a mai consuma excesiv antibiotice.  

Gabriela Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, atrage atenția asupra gravității situației și avertizează că trecem printr-un moment critic în ceea ce privește eficacitatea antibioticelor în viitor, scrie Ziarul de Iași.

„Tragem un semnal de alarmă, mai ales că urmează anotimpul rece, fiindcă românul crede că antibioticul vindecă orice. Și chiar nu este așa. În ultimii doi ani, pacientul parcă s-a mai educat, nu atât de mult pe cât ar trebui, dar constatăm un oarecare interes vizavi de acest aspect al antibioterapiei. Este o presiune din partea colegilor farmaciști care stau cu pacientul, le explică că nu e corect să utilizăm antibiotic la întâmplare. Unii înțeleg din prima, alții sunt mai… perseverenți și le spun farmaciștilor cât de bine le-a făcut acum cinci ani că au luat antibiotic”, a declarat Gabriela Tătărîngă, conform Ziarul de Iași.

Campania de informare se va desfășura în perioada 18-24 noiembrie 2023, iar președintele Colegiului Farmaciștilor Iași încurajează toți profesioniștii din domeniul sănătății să se alăture acestui efort, nu doar farmaciștii.

Ea subliniază că problema consumului excesiv de antibiotice afectează întreaga societate și este una deosebit de periculoasă, țara noastră situându-se pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice.

„Am ajuns fruntaș cu această statistică negativă, trebuie să intervenim cât mai putem pentru a găsi soluții pentru infecții. Dacă fenomenul de rezistență la antimicrobiene a luat o amploare atât de mare, e posibil ca viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice și ce o să ne facem atunci? Este bine să intervenim acum, să educăm populația, să vorbim cu pacienții noștri și să înțelegem cu toții, personal medical sau pacienți, că trebuie să oprim acest trend”, a mai spus Gabriela Tătărîngă.

Președintele Colegiului Farmaciștilor Iași a subliniat că există o presiune semnificativă din partea societății, întrucât oamenii cred că antibioticele reprezintă soluția pentru toate afecțiunile lor și recurg frecvent la automedicație. Deși legislația este clară și interzice farmaciilor să elibereze antibiotice fără rețetă de la medic, presiunea se mută pe umerii medicilor de familie.

„Îmi imaginez, prin translație, că ceea ce se întâmplă în farmacii se întâmplă și la medicul de familie. «Tușesc, mă doare, dați-mi un antibiotic». Medicul stă, explică, dar pacienții adesea sunt foarte nemulțumiți și poate, uneori, decât să pierzi pacientul poate cedezi. Dar cred că și colegii noștri medici au înțeles că acest fenomen de rezistență la antimicrobiene este foarte important și dacă nu intervenim nu e foarte bine. Trebuie să începem din spate, să ducem această luptă și să nu ajunge într-o situație în care să nu mai putem face aproape nimic”, a explicat Gabriela Tătărîngă.

 

Sursa: Newsinn