Multe băuturi pe care le consumi te deshidratează fără să știi. În plină vară caniculară, specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichide pe zi. Ce nu știai este că nu toate băuturile hidratează, ci, din contră, fac mai mult rău decât bine.

Multe băuturi pe care le consumi te deshidratează fără să știi. În plină vară caniculară, specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichide pe zi. Ce nu știai este că nu toate băuturile hidratează, ci, din contră, fac mai mult rău decât bine.

Există băuturi care sunt consumate în mod frecvent și care sunt dăunătoare pentru sănătate, nu doar pentru adulți, cât și pentru copii. Iată, în cele ce urmează, o listă a celor mai comune băuturi care deshidratează cel mai mult.

CAFEA

Cafeaua este deshidratantă. Cafeaua este una dintre cele mai deshidratante băuturi datorită conținutului de cofeină. Cu toate acestea, una sau două căni nu te vor lăsa complet deshidratat. Conform rapoartelor, ar trebui să bei aproape cinci căni de cafea pe zi pentru a experimenta efecte serioase de hidratare.

CEAI

Chiar dacă ceaiul conține mai puțină cofeină decât cafeaua, te poate deshidrata dacă bei prea multe căni de ceai într-o zi. Cofeina din ceai poate determina organismul să elibereze mai mult sodiu și apă din organism prin urină, mai ales dacă este consumată în cantitate prea mare. Limitați-vă consumul de ceai și asigurați-vă că beți și multă apă.

ALCOOL

Alcoolul este o băutură care deshidratează organismul. Este vorba de bere, vin și cocktailuri.

Consumul de alcool vă va lăsa deshidratat, ceea ce duce la simptome precum dureri de cap puternice, gură uscată și energie scăzută. În cazul vinului, o persoană obișnuită produce 350 ml de urină pentru fiecare pahar mare (250 ml) băut. Acest lucru are ca rezultat o pierdere netă de o treime de litru pentru fiecare sticlă băută. Așadar, dacă intenționați să beți alcool, asigurați-vă că vă hidratați cu apă înainte, în timpul și după consumul de alcool. Zahărul adăugat în cocktailuri le va face mai deshidratante.

SMOOTHIE

Smoothie-uri bogate în proteine: Conținutul ridicat de proteine în smoothie-urile dumneavoastră sănătoase, împreună cu orice adaos de zahăr sub formă de îndulcitori, iaurturi aromate sau sucuri, vor produce efecte deshidratante. Urina de culoare închisă și oboseala inexplicabilă sunt semne de deshidratare de care trebuie să fii atent.

BĂUTURI CARBOGAZOASE

Nu este bine să consumi la aceeași masă mazeluri și băuturi carbogazoase.

Băuturi carbogazoase obișnuite și dietetice: Un studiu a constatat că savurarea băuturilor carbogazoase reci a crescut percepția consumatorului asupra hidratării. Cu toate acestea, aceste revigorante chiar deshidratează consumatorul datorită efectelor lor diuretice din cauza conținutului de zahăr și cofeină.

SUCURI

Anumite sucuri: Sucurile cu conținut ridicat de zahăr te vor lăsa deshidratat în loc să-i ofere corpului tău hidratare. Sucul de sfeclă, dacă este consumat în conținut ridicat, poate face organismul să scape de apă. Limonada își va pierde, de asemenea, o parte din puterea sa de hidratare datorită zahărului adăugat în băutură, care este inevitabil în majoritatea cazurilor. Sucul de țelină este bogat în aminoacid asparagină, care este un diuretic cunoscut.

Sursa: doctorulzilei.ro

Sursa: Realitatea Medicala