Zaharul si consumul de dulciuri in general induc o stare de bine, insa nu sunt benefice pentru sanatate, acestea putand declansa afectiuni destul de grave.

Este dificil de eliminat din alimentatie, insa putem micsora efectele negative ale zahărului prin alegerea unor variante mai bune sau prin limitarea consumului zilnic. Deși putem fi cu toții de acord că zahărul nu este tocmai un aliment sănătos, există o mulțime de informații greșite despre modul în care zahărul ne afectează sănătatea.

1. Tot zahărul este zahăr rău.

Probabil ați auzit din nou și din nou despre cum ar trebui să mâncăm cu toții mai puțin zahăr.

Dar ceea ce spun experții cu adevărat este că ar trebui să mâncăm mai puțin zahăr adăugat.

Zahărul adăugat este diferit de zahărul care apare în mod natural în unele alimente, cum ar fi fructele sau laptele. În primul rând, zahărul natural vine cu un pachet de vitamine, minerale și nutrienți care ajută la compensarea unora dintre aspectele negative ale conținutului de zahăr.Nu vă faceți griji pentru lucruri precum fructe întregi sau lactate simplu (cum ar fi laptele sau iaurtul neîndulcit). Sursele de zahăr adăugat – deserturi, băuturi dulci sau alimente ambalate – sunt lucrurile pe care trebuie să le urmăriți. 

2. Zahărurile minim procesate sau naturale sunt mai bune pentru tine.Este adevărat că îndulcitorii puțin procesați, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, conțin mai mulți nutrienți decât cei foarte procesați, cum ar fi zahărul alb. Dar cantitățile acestor nutrienți sunt foarte mici, așa că probabil că nu vor avea un impact măsurabil asupra sănătății tale. „Corpul tău habar nu are dacă provine din zahăr de masă, miere sau nectar de agave. Pur și simplu vede molecule de zahăr monozaharide”, explică Amy Goodson, MS, RD. Și toate aceste zaharuri furnizează 4 calorii pe gram, astfel încât toate au același impact asupra greutății tale. 

3. Ar trebui să elimini complet zahărul din viața ta.Nu trebuie să elimini complet zahărul adăugat din viața ta. Diferite organizații de sănătate au recomandări diferite pentru cantitatea de zahăr pe care ar trebui să-l limitezi pe zi. Dar toți sunt de acord că există loc pentru niște zahăr într-o dietă sănătoasă. Corpul tău nu are nevoie de zahăr, acesta nu este dăunător atâta timp cât există o moderație. Organizația Mondială a Sănătății a limitat consumul zilnic la 25 de grame zahăr pe zi ( 5 pliculețe )  

4. Zăhărul te îmbolnăvește.Poate ați auzit că consumul de zahăr vă va provoca boli de inimă, Alzheimer sau cancer. Dar să mănânci zahăr cu moderație nu îți va răpi ani de viață. Un studiu din American Journal of Clinical Nutrition, care a urmărit peste 350.000 de adulți timp de peste un deceniu, a constatat că consumul de zahăr adăugat nu a fost legat de un risc crescut de deces.În timp ce o cantitate moderată de zahăr nu pare a fi dăunătoare, consumul în exces vă poate expune riscului să vă îngrășați și să dezvoltați multiple patologii. Dar la fel poate avea prea multe chipsuri de cartofi, prea multă brânză sau chiar prea mult orez brun. 

5. Înlocuitorii fără zahăr sunt o alternativă bună.Ar putea fi tentant să schimbi alimentele dulci cu cele făcute cu îndulcitori săraci sau fără calorii, cum ar fi sifonul dietetic sau prăjiturile fără zahăr. Dar efectuarea acelui schimb s-ar putea întoarce și nu este probabil să fie mai sănătoasă.

Consumul de îndulcitori precum aspartamul, zaharina și sucraloza este legat de creșterea în greutate, nu de pierderea în greutate, potrivit unei analize a 37 de studii publicate în Canadian Medical Association Journal. Mai mult, au fost legate de un risc mai mare de hipertensiune arterială, diabet de tip 2, sindrom metabolic, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Dovezile crescânde sugerează că acestea pot avea un impact negativ asupra zahărului din sânge, pot îngreuna să vă țineți apetitul sub control și chiar să producă un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Și aceste lucruri vă pot expune riscului de obezitate și probleme de sănătate asociate.

 

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala