Organizația Mondială a Sănătății dă un semnal major la trei ani de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Directorul OMS a anunțat și un GHID COVID pentru a prezenta și pericolul reprezentat de noile tulpini, mutații din Omicron care au fost depistate deja în peste 30 de țări din lume, iar în Anglia au fost raportate și primele decese cu noua variantă.

Virusul care provoacă COVID-19 rămâne printre noi dar planeta începe să iasă din faza de urgenţă a pandemiei, a declarat miercuri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite Reuters, citată de agerpres.ro. El a precizat într-o conferinţă de presă că OMS va publica săptămâna viitoare un „ghid” pentru ţări ce va cuprinde informaţii cu privire la modul în care să facă trecerea de la răspunsul de urgenţă la managementul pe termen lung al COVID-19.

„Rămânem plini de speranţă că la un moment dat în acest an vom putea declara sfârşitul COVID-19 ca urgenţă internaţională de sănătate publică. Însă virusul va rămâne printre noi şi toate ţările vor trebui să înveţe cum să se ocupe de el alături de alte boli infecţioase”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cercetătorii și medicii susțin că lumea trebuie să învețe conviețuirea cu virusul SARS-CoV-2, același mesaj de la începutul pandemiei, doar că acum doi ani nu se știau atât de multe despre efectele acestuia. Specialiștii spun că virusul nu va dispărea complet, chiar dacă numărul deceselor și cel al spitalizărilor provocate de COVID-19 au scăzut în majoritatea țărilor, față de vârfurile pandemice ce au fost după declanșarea pandemiei în 2020. Virusul se transformă, apar noi tulpini, alte variante și subvariante, cu diverse grade de infecțiozitate.

Și Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat ce ne așteaptă în următoarea perioadă și cum e bine să ne protejăm în fața noii variante de Omicron – Arcturus, apărută în India. Noua variantă are o infecțiozitate cu 20% mai mare decât ceea ce am avut până acum, iar gradul de transmitere de la o persoană la alta fiind mult mai mare, mai spune imunologul.

Organizația Mondială a Sănătății  a confirmat deja, de săptămâna trecută, existența unei noi variante de Covid cunoscută sub numele de „Arcturus”. Aceasta este o tulpină nouă care este „în curs de investigare”, deoarece este „mult mai transmisibilă” decât s-a văzut anterior, după cum a explicat, marți, Mike Ryan, directorul executiv al Programului de urgență al OMS. Arcturus a fost depistat deja în 34 de țări, inclusiv SUA, Singapore, Australia și Canada. Arcturus este o „variantă recombinantă” a diferitelor subtipuri de Omicron – BA.2.10.1 și BA.2.75. Aceasta „se poate răspândi în întreaga lume și poate provoca o creștere a incidenței”, lucru care se întâmplă deja în India și în alte țări precum Australia, Singapore sau Statele Unite.

Tulpina Arcturus a fost identificată pentru prima dată în ianuarie și a fost monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de la sfârșitul lunii martie.

Alte subvariante Omicron includ Kraken (XBB.1.5) și Orthrus (CH.1.1). În prezent, Kraken rămâne dominant în Marea Britanie, provocând 44% din toate cazurile, în timp ce Omicron reprezintă 8%.

Arcturus, tulpina numită științific XBB.1.16, reprezintă deja unul din 40 de cazuri noi de COVID în Anglia, potrivit presei britanice. Noua tulpină s-a răspândit în toate regiunile Angliei, cu o singură excepție, scrie Daily Mail. Până acum, aproximativ 135 de cazuri au fost identificate în Regatul Unit, în condițiile în care India înregistra până acum aproape două treimi din toate cazurile de infectare cu XBB.1.16. Datele de supraveghere arată că noua tulpină reprezintă aproximativ 2,3% din toate cazurile noi. Până pe 24 aprilie au fost raportate 5 decese din cauza Arcturus, varianta considerată a fi cea mai infecțioasă de până acum. 

În ciuda faptului că OMS nu a fost alarmată de situația pe care o provoacă această nouă tulpină din India, se subliniază că există o creștere considerabilă a cazurilor.

„Valul XBB.1.16 continuă în India și decesele sunt, de asemenea, în creștere”, a declarat medicul pediatru indian Vipin Vashishtha, pe contul său de Twitter.

„Avertismentul este de precauție pe care-l avem cu toții, cel puțin în domeniul științific, față de aceste noi tulpini care apar pur și simplu în urma fenomenului mutației. 

Avertismentul din punct de vedere simptomatologic nu este unul de o importanță majoră pentru că dovezile actuale arată că severitatea acestei noi tulpini nu este mai mare decât ce am avut până acum.

Mutațiile respective, practic, cauzează sistemului nostru imunitar să nu mai poată recunoaște virusul”, a explicat și Ștefan Dascălu, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Nu am remarcat vreo schimbare majoră a simptomatologiei acestei variante”, a spus M. Ryan, de la OMS. Deși, medicii din India și cei britanici au indicat un nou simptom mai agresiv: conjunctivita. 

„Arcturus” ar avea și o manifestare atipică față de celelalte subvariante, variante și tulpini apărute de la declanșarea pandemiei, mai spune Ștefan Dascălu. Este vorba despre o conjunctivită virală care ar afecta persoana infectată. Acesta nu recomandă automedicația în acest caz și spune că „cel mai rău lucru pe care-l poate face un pacient este să ia antibiotice fără recomandarea medicului”.