Scarlatina este o boală bacteriană. Boala prezinta o erupție cutanată roșie aprinsă strălucitoare care acoperă cea mai mare parte a corpului si este aproape întotdeauna însotita de durere în gât și febră mare.

Scarlatina apare cel mai frecvent la copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Netratată, scarlatina poate duce la complicații grave care afectează inima, rinichii și alte părți ale corpului. Este cauzata de strectococii beta-hemolitici de grup A, același tip de bacterie care provoacă strectocopul în gât. În stagnare, bacteria eliberează o toxină care produce erupția cutanată și limba roșie.

Infecția se răspândește de la o persoană la alta prin picâturi expulzate atunci cand o persoană infectată tușește sau strănută. Perioada de incubație (timpul dintre expunere si boală) este de obicei între doua și patru zile.

 Semnele și simptomele:

·   Erupție cutanată roșie – arată ca o arsură solară și se simte ca un șmirghel. De obicei, începe pe față sau pe gât și se extinde la trunchi, brațe și picioare. Apăsând pe pielea înroșită o face să devină palidă.

·      Linii rosii – pliurile pielii din jurul, axilelor, coatelor, genunchilor și gâtului devin de obicei un roșu mai intens decât celelalte zone cu erupție.

·      Fața îmbujorat cu un inel palid în jurul gurii.

·      Limbă de căpșuni sau zmeurie- la debutul bolii, limba este saburală (limba albă, încărcată), apoi epiteliul albicios se elimină treptat, luând aspect de “limbă zmeurie” în decurs de 4-5 zile de la apariția afecțiunii. Ulterior, se reepitelizează, rezultând așa-numita “limbă lăcuită”.

Alte simptome asociate:

Febră 38,0 C sau mai mare, adesea cu frisoane, gât foarte dureros și roșu, uneori cu pete albe sau gălbui, dificultate la inghitire, glandele mărite în gât (ganglioni limfatici) care sunt sensibile la atingere, dureri abdominale, cefalee.

Erupția cutanată și înroșirea feței și a limbii durează de obicei aproximativ o săptămână. După ce aceste semne și simptome au dispărut, pielea afectată de erupție se exfoliază adesea.

Când mergem la medic

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră are simptomele precizate mai sus. Daca copilul dumneavoastra are scarlatina, medicul dumneavoastra va prescrie un antibiotic. Asigurati-va ca este urmat intregul curs de medicatie. Nerespectarea planului de tratament nu poate elimina complet infectia si va creste riscul copilului dumneavoastra de a dezvolta complicatii. 

Diagnosticul pozitiv: se bazează pe date epidemiologice (contact în familie/ colectivitate), anamneză, tabloul clinic și investigațiile de laborator care evidențiază prin culturi streptococul beta-hemolitic din exudatul faringian.

Testul ASLO (serologic) nu este modificat în faza acută, creșterea lui în convalescență permițând diagnosticul retrospectiv de infecție streptococică.

 Factori de risc

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani au șanse mai mari decât alte persoane să facă scarlatina. Germenii scarlatinei se răspândesc mai ușor printre persoanele aflate în contact apropiat, cum ar fi membrii familiei, grupurile de îngrijire a copiilor sau colegii de clasă.

Scarlatina apare cel mai adesea după o infecție streptococică. Uneori, scarlatina poate apărea după o infecție a pielii, cum ar fi impetigo. Oamenii pot face scarlatina de mai multe ori. 

Prevenirea

Nu există vaccin pentru prevenirea scarlatinei. Cele mai bune modalități de a preveni scarlatina sunt aceleași cu măsurile standard de precauție împotriva infecțiilor:

·      Spălați-vă pe mâini. Arată-i copilului cum să se spele bine pe mâini cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool poate fi utilizat dacă nu sunt disponibile apă și săpun.

·      Nu împărțiți ustensilele de luat masa sau mâncarea. De regulă, copilul dumneavoastră nu ar trebui să împartă pahare de băut sau ustensile de mâncare cu prietenii sau colegii de clasă. Această regulă se aplică și pentru împărțirea alimentelor.

·      Acoperiți-vă gura și nasul. Spune-i copilului să-și acopere gura și nasul atunci când tușește și strănută pentru a preveni răspândirea potențială a microbilor.

·      Dacă copilul dumneavoastră are scarlatina, spălați paharele și ustensilele de băut în apă fierbinte cu săpun sau într-o mașină de spălat vase după ce copilul dumneavoastră le folosește. 

Bibliografie

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala