Cercetătorii au examinat mostre de țesut retinian și cerebral colectate de-a lungul a 14 ani de la 86 de donatori umani decedați cu boală Alzheimer sau deficiență cognitivă ușoară. Aceste mostre au fost comparate cu cele de la donatori sanatosi din punct de vedere cognitiv.

Ei au descoperit modificări moleculare, celulare și structurale în retinele celor cu deficiențe cognitive, modificări ce nu au fost observate în retinele sănătoase din punct de vedere cognitiv.

„Acest studiu confirmă că aceleași modificări celulare, chimice și moleculare care sunt în evidență în creierul Alzheimer sunt evidente în retină.” Dr. Howard R. Krauss, neuro-oftalmolog chirurgical și director al Centrului de bază pentru ochi, urechi și cranii al Institutului de neuroștiință al Pacificului de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California.

 „În mod interesant, cercetătorii au descoperit niveluri mai mari de inflamație în ochii femeilor în comparație cu bărbații. Având în vedere că mai multe femei cu vârsta peste 65 de ani trăiesc cu demență Alzheimer decât bărbați, trebuie să înțelegem aceste diferențe de sex și cum contribuie ele la risc.” 

Examenul retinian poate fi folosit pentru diagnostic

Examinarea retinei și a nervului optic poate diagnostica acum multe afecțiuni de sănătate care aparent nu au legătură cu ochiul. Acestea includ hipertensiunea arterială, diabetul, tulburările tiroidiene și bolile neurodegenerative, cum ar fi scleroza multiplă. Acest studiu adaugă dovezilor că examinarea retinei ar putea fi folosită și pentru a diagnostica boala Alzheimer.

Cu toate acestea, dr. Krauss a avertizat că tehnologia este încă în fazele sale incipiente.

„Întrucât acest studiu a fost dependent de o prelevare directă a retinei pentru a permite analize histopatologice, chimice și moleculare directe, rezultatele nu sunt direct aplicabile fără obținerea chirurgicală de țesut retinian, ceea ce ar fi o sugestie nepractică în urmărirea unui diagnostic, dar studiul ne încurajează să dezvoltăm teste non-invazive pentru a analiza retina in vivo”, a spus el.

Dr. Griffin a subliniat, de asemenea, necesitatea unor cercetări suplimentare: „Cercetarea în acest spațiu este încă în stadii incipiente, iar acest instrument trebuie studiat în populații mai mari și mai diverse pentru a înțelege cum sau dacă imagistica retiniană poate fi un instrument util de screening al bolii Alzheimer în toate populațiile.”

„Asociația Alzheimer crede în importanța identificării unor metode ușor de utilizat, non-invazive și relativ ieftine pentru detectarea și diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer și a susținut o cantitate considerabilă de cercetări în acest domeniu”, a adăugat el.

Corp sănătos, minte sănătoasă

Concluziile acestui studiu sugerează că examinarea retinei ar putea fi într-o zi un test simplu, non-invaziv pentru AD precoce. Dar este puțin probabil să fie în curând.

Între timp, Dr. Krauss a sfătuit: „Considerați că cele mai eficiente instrumente de astăzi în încetinirea progresului bolii Alzheimer sunt aceiași factori cheie în atingerea și menținerea stării de bine, în general: stilul de viață; cu alte cuvinte, nu așteptați până când vă îmbolnăviți pentru a vă face bine; nu mai fumați acum; opriți alcoolul și „drogurile” acum; mâncați prudent, faceți exerciții fizice, dormiți bine, reduceți stresul și faceți controale regulate, vaccinări și examinări de sănătate în timp ce sunteți „sănătos”.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala