Odată cu renașterea naturii, după mult prea lunga și obositoarea iarnă, soarele timid poate face și mult rău. Căci și alergenii, virusurile și bacteriile revin la viață. Organismul este predispus la diverse afecțiuni de sezon, mai ales dacă are un sistem imunitar nu tocmai în formă. Exista anumite afectiuni care apar in aceasta perioada, precum alergiile sau infectiile bacteriene si este important sa stiti la ce trebuie sa fiti atenti.

1. Varicela : Una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, cauzată de virusul varicelor-zosterian. Este cunoscută popular și sub denumirea de vărsat de vânt și afectează în principal copiii, dar nici adulții nu sunt scutiți. Instalarea virusului care produce varicela are semne ușor de recunoscut: febra mare și după puseul de temperatură apare și erupția. Totuși, există cazuri când starea bolnavului este bună înainte să iasă bubițele, apariția febrei nefiind obligatorie.

Primele simptome ale bolii sunt de obicei usoare la copii, dar pot fi severe in cazul adultilor.
Dupa 1-2 zile apare eruptia cutanata, care este simptomul clasic al varicelei. Initial sub forma de pete rosii (macule), eruptia se transforma in blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mancarime si care, in cele din urma, se transforma in cruste. Eruptia poate aparea mai intai pe fata si piept si apoi se raspandeste pe restul corpului, inclusiv in interiorul gurii, la nivelul pleoapelor, scalpului si zonei genitale.
Timp de 5-7 zile, zilnic apar noi pete rosii care evolueaza catre vezicule si apoi cruste. Dureaza aproximativ 1 saptamana ca toate veziculele sa se sparga si sa formeze cruste. Virozele

2. Virozele: Afecțiuni contagioase ce se răspândesc în întreaga familie. Debutează cu febră sub 39ºC și se continuă cu tuse care durează aproximativ o săptămână, roșu în gât, căi nazale înfundate. O viroză trece în general în 4-5 zile, dar poate dura până la două săptămâni dacă nu sunt respectate recomandările medicului cu privire la odihnă și alimentație. În cazul virozelor respiratorii antibioticele sunt complet inutile, aceste tipuri de medicamente fiind concepute să acţioneze doar împotriva bacteriilor și nu a virușilor. Este adevărat că și o viroză se poate suprainfecta, însă doar medicul, în urma unei analize de sânge, poate pune un diagnostic corect și poate prescrie antibiotice.

3. Astenia: Ca și la adulți, cele mai comune simptome ale asteniei sunt și la copii stările de oboseală, schimbarea frecventă a stării de spirit, lipsa poftei de mâncare. Apare atunci când vremea începe să se încălzească pentru că organismul are nevoie să se adapteze la noile temperaturi. Nu există niciun tratament pentru astenia de primăvară, dar simptomele pot fi ameliorare. Pentru aceasta este indicat să stați cât mai mult în aer liber și să faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Somnul este și el important, iar un copil are nevoie de 9-10 ore de odihnă pe noapte. Hidratarea și alimentația trebuie adaptată noului sezon.

4. Gastroenterocolita: Copiii bagă tot timpul mâinile în gură, ceea ce facilitează transferal virusurilor și a bacteriilor. Acesta se mai poate lua și din apă sau alimente contaminate sau prin contactul cu o persoană care este deja bolnavă.

Simptomele gastroenteritei sunt: diareea, varsaturile, crampele abdominale, febra,  durerile de cap, apatia si inapetenta. Diareea poate fi moderata la inceput, insa se poate inrautati pe masura evolutiei bolii. Frecventa scaunelor moi, chiar apoase, este de 3-4 in 24 de ore. In cazuri severe, scaunele pot fi insotite de urme de mucus sau sange. Majoritatea copiilor sufera de forme usoare ale bolii, care dispar in doar cateva zile,  cu ajutorul masurilor terapeutice luate la domiciliu. Exista si cazuri in care infectia se agraveaza, iar manifestarile severe de varsaturi si diaree pot conduce la complicatii grave. Deshidratarea severa este o urgenta medicala care trebuie semnalata imediat medicului, pentru luarea masurilor medicale necesare in vederea restabilirii echilibrului electrolitic.

De asemenea, la cei mici simptomele durează mai mult decât la adulți și, de aceea, nu trebuie duși în colectivitate decât atunci când s-au vindecat complet. În general în 7 zile de la debut dispar toate simptomele.

5. Alergiile: Alergenul este recunoscut drept inamic iar sistemul imunitar acționează în consecință.​ Cele mai recente cercetări în domeniu arată că alergiile ​sunt rezultatul unor ​dezechilibre ale sistemului imunitar. Alergiile de primăvară pot da reacții încrucișate, respectiv alergia la polenul unei specii de plante poate provoca reacții la mai multe plante din familia respectivă sau cu specii de plante cu structura genetică asemănătoare. De cele mai multe ori, persoanele cu alergii de primăvară ar trebui să evite consumul mierii de albine care conține întotdeauna urme de polen. De asemenea, atenție la administrarea ceaiurilor de plante și a condimentelor.

6. Boala gură-mână-picior: Este o boala virala, foarte contagioasa, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani, se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi si in gura. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea eruptiei. Boala mana-gura-picior este determinata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. Boala este frecventa in sezonul cald. Incubatia (perioada de la contaminare pana la aparitia simptomelor) este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din aceasta saptamana premergatoare aparitiei simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate fata de boala mana-gura-picior pe masura ce cresc in varsta.

Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative din gura cu durere in gat, scaderea apetitului, modificarea starii generale. Dupa aproximativ 2 zile, apare eruptia maculopapuloasa, veziculoasa. Boala se vindeca in 7-10 zile. Este o boala autolimitata, adica organismul reuseste singur sa neutralizeze virusul. Dupa vindecare copilul ramine cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va putea sa mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase si din aceasta cauza boala se poate repeta sub forma unei noi infectii.

Referințe:

  1. Clinica Mayo
  2. Manualul Merk de diagnostic si tratament

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala