Pentru mulți oameni, un stil de viață sănătos înseamnă mai mult decât să mănânci o dietă bună și să faci suficient exerciții fizice – vitaminele, suplimentele și produsele nutriționale complementare fac, de asemenea, parte din plan. Dar, deși există multă publicitate cu privire la beneficiile lor potențiale, există mai puțină conștientizare a posibilelor lor efecte adverse.

Un studiu publicat astăzi în The New England Journal of Medicine a constatat că efectele adverse ale suplimentelor sunt responsabile pentru o medie de aproximativ 23.000 de vizite la departamentul de urgență (ED) pe an. Este mult pentru ceva ce ar trebui să fie bun pentru tine.

În acest studiu de 10 ani, cercetătorii au analizat datele de supraveghere de la 63 de secții de urgență ale spitalelor pentru a estima numărul anual de vizite la urgențe asociate cu efectele adverse ale suplimentelor alimentare. Autorii au definit „suplimentele alimentare” ca produse pe bază de plante sau complementare și micronutrienți cu vitamine sau aminoacizi. Pacienții care vizitează un medic pentru simptome legate de utilizarea suplimentelor aveau în medie 32 de ani, iar femeile reprezentau mai mult de jumătate din toate vizitele. Puțin peste 10% dintre aceste vizite au dus la internare în spital, în special în rândul adulților peste 65 de ani. 

Produsele de slăbire au reprezentat un sfert din toate vizitele cu un singur produs la urgențe și au afectat în mod disproporționat femeile, în timp ce bărbații au avut mai multe șanse de a experimenta efecte adverse de la produsele promovate pentru îmbunătățirea sexuală și culturism. Produsele care stimulează energia au reprezentat încă 10% din aceste vizite. 

Tinerii adulți nu au fost singurii afectați. Mulți copii sub 4 ani au suferit reacții alergice sau simptome digestive (greață, vărsături, dureri abdominale) în urma ingerării accidentale, nesupravegheate, de vitamine. Pacienții cu vârsta peste 65 de ani au avut mai multe șanse de a avea probleme la înghițire după ce au luat vitamine sau micronutrienți de dimensiune mare a pastilelor. 

Deși concluziile studiului sunt estimări anuale bazate pe vizitele la urgențe la un număr relativ mic de spitale, ele reflectă utilizarea în creștere a suplimentelor alimentare și a micronutrienților. Aceste produse sunt disponibile pe scară largă fără prescripție medicală și sunt promovate ca alternative sau completări la medicamentele farmaceutice prescrise terapeutic. Ca rezultat, suplimentele alimentare sau pe bază de plante sunt percepute pe scară largă ca fiind naturale și sigure.

Referințe:

Deldicque, Louise, and Marc Francaux. „Potential harmful effects of dietary supplements in sports medicine.” Current opinion in clinical nutrition and metabolic care.

Harmful effects of supplements can send you to the emergency department, www.health.harvard.edu

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala