Termenul folosit în mod obișnuit „infecție a urechii” este cunoscut din punct de vedere medical ca otită medie acută sau o infecție bruscă a urechii medii (spațiul din spatele timpanului). Oricine poate face o infecție a urechii – copii și adulți – deși infecțiile urechii sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii se prezintă la medic.

Otita este una dintre afecțiunile frecvent întâlnite în rândul copiilor, fiind cauzată de inflamația urechii medii sau a conductului auditiv extern. Ea poate fi prevenită și este tratabilă, însă trebuie monitorizată  pentru a preveni potențialele complicații.

În multe cazuri, infecțiile urechii dispar de la sine. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda un medicament pentru a calma durerea. Dacă infecția urechii s-a agravat sau nu s-a îmbunătățit, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic. La copiii cu vârsta mai mică de doi ani, un antibiotic este de obicei necesar pentru infecțiile urechii.

Cine este cel mai probabil să facă o infecție a urechii (otita medie)?

Infecțiile urechii apar cel mai adesea la copiii care au între 3 luni și 3 ani și sunt frecvente până la vârsta de 8 ani. Aproximativ 25% dintre toți copiii vor avea infecții repetate ale urechii.

Adulții pot avea și infecții ale urechii, dar acestea nu se întâmplă la fel de des ca la copii.

Factorii de risc pentru infecțiile urechii includ:

  • Varsta: Sugarii si copiii mici (cu varsta intre 6 luni si 2 ani) prezinta un risc mai mare de infectii ale urechii.
  • Istoric familial: tendința de a face infecții ale urechii poate apărea în familie.
  • Răceli: A avea răceli crește adesea șansele de a obține o infecție a urechii.
  • Alergii: Alergiile provoacă inflamație (umflare) a căilor nazale și a tractului respirator superior, care poate mări adenoidele. Adenoidele mărite pot bloca trompa lui Eustachio, împiedicând scurgerea lichidelor urechii. Acest lucru duce la acumularea de lichid în urechea medie, provocând presiune, durere și posibilă infecție.
  • Boli cronice: persoanele cu boli cronice (pe termen lung) au mai multe șanse de a dezvolta infecții ale urechii, în special pacienții cu deficiență imunitară și boli respiratorii cronice, cum ar fi fibroza chistică și astmul.
  • Etnie: nativii americani și copiii hispanici au mai multe infecții ale urechii decât alte grupuri etnice

Care sunt simptomele otitei medii (infecția urechii medii)?

·      Dureri de urechi: acest simptom este evident la copiii mai mari și la adulți. La sugarii prea mici pentru a vorbi, căutați semne de durere, cum ar fi frecarea sau smucirea urechilor, plânsul mai mult decât de obicei, probleme cu somnul, acționarea agitată/iritabilă.

·      Pierderea poftei de mâncare: Acest lucru poate fi cel mai vizibil la copiii mici, în special în timpul hrănirii cu biberonul. Presiunea din urechea medie se modifică pe măsură ce copilul înghite, provocând mai multă durere și mai puțină dorință de a mânca.

·      Iritabilitate: Orice fel de durere continuă poate provoca iritabilitate.

·      Somn slab: Durerea se poate agrava atunci când copilul este întins, deoarece presiunea din ureche se poate agrava.

·      Febră: infecțiile urechii pot provoca temperaturi de (38-39°C). Aproximativ 50% dintre copii vor avea febră cu infecția urechii.

·      Drenajul din ureche: lichidul galben, maro sau alb care nu este ceară se poate scurge din ureche. Acest lucru poate însemna că timpanul s-a rupt (rupt).

·      Probleme de auz: oasele urechii medii se conectează la nervii care trimit semnale electrice (sub formă de sunet) către creier. Lichidul din spatele timpanelor încetinește mișcarea acestor semnale electrice prin oasele urechii interne.Cum se tratează o infecție a urechii?

·      Tratamentul infecțiilor urechii depinde de vârstă, severitatea infecției, natura infecției (este infecția o infecție primară, infecție în curs) și dacă lichidul rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp.

·      Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va recomanda medicamente pentru a vă calma durerea și febra dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră. Dacă infecția urechii este ușoară, în funcție de vârsta copilului, medicul dumneavoastră poate alege să aștepte câteva zile pentru a vedea dacă infecția dispare de la sine înainte de a prescrie un antibiotic.

·      Antibioticele pot fi prescrise dacă bacteriile sunt considerate a fi cauza infecției urechii. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate dori să aștepte până la trei zile înainte de a prescrie antibiotice pentru a vedea dacă o infecție ușoară dispare de la sine atunci când copilul este mai mare. Dacă infecția urechii dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră este severă, antibioticele pot fi începute imediat.

·      Academia Americană de Pediatrie a recomandat când să prescrie antibiotice și când să ia în considerare așteptarea înainte de a prescrie, în funcție de vârsta copilului dumneavoastră, severitatea infecției sale și temperatura copilului dumneavoastră. Recomandările lor sunt prezentate în tabelul de mai jos.

·      Ghid de tratament al Academiei Americane de Pediatrie pentru otita medie acută (AOM) 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala