S-ar putea să te simți epuizat și frustrat atunci când copilul tău face o criză de furie, dar crizele de furie nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Copiii, în special cei mici, au crize de furie ca parte a dezvoltării lor normale. Copiii depășesc adesea crizele de furie până la vîrsta de 4 ani.

Ce este tantrumul

O criză de furie, cu un comportamentul haotic însoțit de agresivitate şi chiar autoagresivitate este definit ca fiind tantrum.

Tantrumul se manifestă printr-o furie extremă, adesea disproporționate față de circumstanțe, în care cei mici se tăvălesc pe jos, plâng zgomotos, urlă, îşi arcuiesc spatele şi își încordează picioarele, lovesc şi ţipă, fug de lângă părinţi, iar uneori devin extrem de agresivi și ajung să spargă lucruri în jurul lor sau să lovească foarte puternic. În cazuri extreme, în timpul tantrumurilor, copiii pot să vomite sau să-şi ţină respiraţia.

Crizele de furie pot fi fizice, verbale sau ambele. Copilul dvs. poate să se comporte, să fie perturbator și, în general, să manifeste comportamente neplăcute. De obicei, aceștia se comportă astfel pentru că vor sau au nevoie de ceva ce nu pot exprima prin cuvinte.

Când ar trebui să-mi fac griji cu privire la accesele de furie ale copiilor mici?

Crizele de furie sunt o parte normală a dezvoltării copilului dumneavoastră. Se întâmplă pe măsură ce copilul învață să devină mai independent. Crizele de furie au loc cel mai frecvent între 1 și 4 ani, în medie până la o criza pe zi. De obicei, acestea scad atunci când un copil începe școala. La această vârstă, ei vorbesc mai mult, așa că își pot exprima nevoile verbal.

Crizele de furie durează de obicei între două și 15 minute. Crizele de furie violente care durează mai mult de 15 minute pot fi semnul unei probleme mai grave.

Ce cauzează crizele de furie ale copiilor?

Cauzele crizelor de furie pot include:

·      Frustrare.

·      Dorind atenție.

·      Doriți ceva (cum ar fi un răsfăț sau o jucărie).

·      Evitarea de a face ceva (cum ar fi curățarea sau părăsirea parcului).

·      Foame.

·      Oboseală.

O mare cauză a crizelor de furie a copiilor mici este conflictul pe care îl simt. Ei caută independență, dar tot tânjesc atenția părinților lor. Și nu și-au dezvoltat abilități de adaptare pentru a face față emoțiilor puternice sau dezamăgirii. De multe ori le lipsesc abilitățile verbale pentru a explica cum se simt, așa că se lovesc în schimb. 

Cum reacționăm și cum putem preveni:

·      Găsiți o distragere a atenției: dacă simțiți că începe o criză de furie, dar nu a devenit o izbucnire în toată regula, încercați să distrageți atenția copilului. Subliniază ceva interesant sau implică-i într-o activitate.

·      Rămâi calm: odată ce copilul tău a ajuns la mijlocul crizelor, nu-l amenința, nu-l certa. Mai târziu, când copilul tău este liniștit și calm, vorbește-i despre comportamentul său anterior.

·      Ignorați criza de furie: aceasta îi arată copilului dumneavoastră că o criză de furie este inacceptabilă și nu îi va obține ceea ce își dorește.

·      Folosiți un „time-out” dacă este necesar, plasându-le într-o cameră departe de televizor și alte distrageri.

·      Oferă laudă pentru calmare: întărește comportamentul pozitiv și alegerile bune ale copilului tău.

Copiilor le place recunoașterea comportamentului bun. Fii cât mai specific posibil. În loc de „Ați fost atât de bun”, spuneți „Ați făcut o treabă grozavă folosind vocea din interior în magazin”. Aceste afirmații ajută copilul să știe ce comportamente sunt așteptate și acceptabile.

·      Recunoașteți-le sentimentele: lăsați copilul să știe că le înțelegeți frustrările. Oferă-te să ajuți. Adesea, copiii caută atenție, așa că recunoașterea lor poate ajuta la atenuarea emoțiilor.

·      Învață-ți copilul să eticheteze emoțiile: Copiii adesea nu au vocabularul de care au nevoie. Ei nu își pot descrie frustrarea, gelozia, furia sau dezamăgirea. Crizele de furie sunt modul în care își exprimă sentimentele. Oferă-le cuvintele de care au nevoie pentru a se exprima: „Văd că ești supărat acum. Plângi, iar fața ta este roșie.”·     

Învață-ți copilul cum să gestioneze emoțiile puternice: Ajută-l să-și dea seama cum să facă față unei probleme fără a se supăra. Ei vor învăța că își pot rezolva singuri unele dintre problemele lor. Vor deveni mai independenți și mai puțin predispuși la crize de furie.

Cum pot preveni o criză de furie?

Crizele de furie sunt modul în care copiii comunică, fiind o parte naturală a dezvoltării. Puteți lua anumite măsuri pentru a reduce frecvența și severitatea crizelor de furie:

·      Oferă opțiuni: lasă-i să aleagă, în limita rațiunii. De exemplu, pot alege între două ținute sau două gustări. A fi capabil să aleagă îl ajută pe copilul tău să se simtă în control. Asigurați-vă că îi lăsați să aleagă între două lucruri cu care sunteți de acord. Nu le da speranțe false.

·      Pregătiți-vă pentru tranziții: Perioadele de tranziție, cum ar fi părăsirea casei sau a locului de joacă, pot fi dificile pentru copii. Încearcă să-i pregătești în avans că urmează o tranziție, astfel încât să fie pregătiți pentru aceasta. Iar tranzițiile mai mari au nevoie de mai multă pregătire. De exemplu, dacă vine un nou frate sau vă mutați, acordați mult timp pentru a vă pregăti copilul.

·      Verificați mâncarea și somnul: Uneori, iritabilitatea poate duce la crize de furie. Acest comportament poate proveni din lipsa unei alimentații adecvate și a somnului. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră mănâncă o dietă echilibrată și că doarme suficient.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala