Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila spune că în România avem multe bacterii multirezistente și suntem pe primul loc în Europa la trei dintre ele.

„Se raportează 1,3 la sută din totalul cazurilor internate în spital sunt raportate ca fiind infecţii, faţă de o medie europeană de 7 la sută. Este o problemă foarte serioasă, este o problemă de mentalitate, este o problemă de organizare sanitară în sensul că ani de zile managerii de spitale, medicii care raportau aceste infecţii erau imediat blamaţi şi se încerca sancţionarea lor, într-un fel sau altul. Este în primul rând un blam din partea opiniei publice. Gândiţi-vă la nenumăratele articole care au apărut în presă. De curând a fost acea situaţie când s-au înregistrat astfel de cazuri la  Târgu Mureş. Am trimis imediat secretarul de stat, care este şi epidemiolog, este poate unul dintre cei mai calificaţi epidemiologi din România, să vadă ce s-a întâmplat acolo. Din nefericire apar aceste situaţii, important este să le cunoaştem şi să luăm măsuri ca ele să fie limitate sau să nu se repete.

Această abordare: de mâine să dispară infecţiile sau de mâine să fie raportate toate infecţiile sau de mâine toţi pacienţii din România pot să aibă acces la medicina personalizată, dacă au neoplazie… lucrurile astea nu sunt posibile pe loc. Trebuie să fie un proces. (…)

„În cazul de la Târgu Mureş, acei pacienţi, îmi exprim toată compasiunea pentru familiile lor, ei erau intubaţi de foarte mult timp şi lucrul ăsta favorizează infecţia. Pneumonia asociată ventilaţiei apare aproape totdeauna, dacă pacientul stă foarte mult la Terapie intensivă, este intubat, apărarea lui oricum este foarte slabă, pentru că are foarte multe alte afecţiuni, iar pneumonia care se declanşează ca urmare a acestei intubări de multe ori este cu germeni multirezistenţi.

Noi, în România, avem multe bacterii multirezistente, suntem pe primul loc în Europa la vreo trei dintre ele, care sunt cele mai… De ce se întâmplă lucrul ăsta, de ce e România pe primul loc sau locul doi câteodată, pentru că suntem pe locul doi la consumul de antibiotice în Uniunea Europeană. Au căpătat rezistenţă. Prescriem în ambulatoriu, dar prescriem şi în spital. Trebuie ca un număr de ani să scădem consumul de antibiotice şi atunci scădem şi aceste bacterii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala