Infecția sau infestarea parazitară poate apărea la copiii de toate vârstele.

Sugarii, copiii mici și copiii foarte mici din instituțiile de îngrijire de zi sunt expuși riscului pentru boala parazită numită giardioză, care provoacă diaree și se răspândește prin fecale contaminate. Infecția cu oxiuri (enterobiaza) apare și în rândul copiilor preșcolari și mici de vârstă școlară.

Giardia

Copiii de toate vârstele pot dezvolta boli parazitare, cum ar fi giardioza și criptosporidioza, în urma înghițirii apei contaminate în timpul înotului, al jocului și al altor activități în apa de agrement contaminată (de exemplu, bazine, fântâni, lacuri, râuri și pâraie etc.).

Animalele de companie și alte animale pot fi o sursă potențială de paraziți care pot afecta copiii.

Copii pot fi asimptomatici sau pot prezenta simptome timp de pana la 3 saptamani.

Principalele simptome:

– flatulența,

– diareea apoasă urât mirositoare

– deficite nutriționale

– manifestări alergice cutanate sau respiratorii

– deshidratare severă sau intoleranță la lactoză. Simptomele durează în jur de două-trei săptămâni.

Copii alăptați sunt protejați, întrucât laptele matern este bogat în nutrienți care ucid paraziții. Copiii mai mari trebuie învățați să nu înghită apă în timpul înotului, întrucât paraziții pot supraviețui chiar și în apa tratată cu clor.

Regulile de igienă trebuie să fie aplicate cu strictețe pentru a preveni infectarea cu viermișori intestinali.

Oxiurii

Oxiuriaza sau enterobiaza afectează atât copiii, cât și adulții prin ingestia ouălor de viermi paraziți prezenți în alimente infestate, dar și prin atingerea gurii după ce au fost atinse suprafețe infectate.

Afecțiunea parazitară se întâlnește mai frecvent la copiii ce sunt în colectivități fiind extrem de contagioasă, tratamentul va fi necesar pentru toată familia.

Principalul simptom este

  • mâncărimea în zona anală (în special în timpul nopții)
  • tulburări digestive
  • dureri abdominale
  • stări de greață
  • insomnii
  • anemie

Alte boli parazitare sunt rare în rândul copiilor din Statele Unite, dar sunt larg răspândite și reprezintă o povară majoră a bolilor în rândul copiilor din țările în curs de dezvoltare. Cel mai important dintre acestea este malaria. Copiii din țările cu malarie endemică sunt expuși unui risc ridicat de efectele negative ale infecției cu malarie. Majoritatea deceselor legate de malarie din lume apar la copiii africani sub 5 ani

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

REFERINTE:

  1. “Parasites – Children”. www.cdc.gov
  2. “Prevalence of Intestinal Parasites among Children Referred to Children’s Medical Center during 18 Years (1991–2008), Tehran, Iran.” www.ncbi.nlm.nih.gov

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala