Persoanele care nu sunt asigurate medical vor putea beneficia de unele analize și tratamente, potrivit unei legi adoptate luni, 31 octombrie, de Camera Deputaților.

Deputații au adoptat proiectul privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 37/2022 referitor la reforma în domeniul sănătăţii, stabilind, între altele, că persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV şi, ulterior, de acces la terapiile specifice.

S-au înregistrat 223 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătăţirii activităţii şi a managementului din acest domeniu. Potrivit proiectului, se creează posibilitatea ca, în situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii să poată dispune organizarea la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare şi tratament.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala