Dr. Seth Rankin, fondatorul London Doctors Clinic, a întocmit o listă cu primele zece afecțiuni predominante în populația masculină pentru a crește gradul de conștientizare a semnelor și simptomelor la care toți bărbații ar trebui să fie atenți. 

1. Boli de inima – De departe, principala cauză de deces la bărbații peste 50 de ani, cauzată de obicei de fumat, obezitate, hipertensiune arterială și colesterol crescut. Semnele de avertizare includ disconfort sau greutate în piept, palpitații sau dificultăți de respirație, care – dacă nu sunt tratate – pot duce la accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord. Merită să fii verificat la primul semn al unei probleme cardiace, deoarece există o mulțime de intervenții medicale disponibile pentru a ajuta la prevenirea oricăror evenimente cardiace care pun viața în pericol. În general bărbaților trecuți de vârsta 40 de ani le sunt recomandate consulturi cardilogice regulate măcar o dată pe an. Prevenția patologiilor cardiace se face prin respectarea unui regim igieno-dietetic, monitorizare tensiune arterială,elctrocardiogramă și analize de sange. Investigațiile regulate pot depista diverse afecțiuni cardiace înainte de apariția simptomelor.

2. Cancer testicular – „Testicularul este cel mai frecvent cancer la bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, cu aproximativ 2.000 de noi diagnostice în fiecare an în Marea Britanie. Simptomele la care trebuie să fiți atenți sunt un nodul nedureros într-un testicul, care este uneori însoțit de o durere surdă sau o senzație de greață la nivelul testiculului. scrotul. În ceea ce privește simptomele prezentate unui medic de familie, sunt motiv de trimitere rapidă (în decurs de 2 săptămâni) pentru investigații suplimentare” , a precizat Dr. Seth Rankin.

3. Depresie/sinucidere – În mod șocant, sinuciderea este principala cauză de deces pentru bărbații tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, cu de patru ori mai multe decese prin sinucidere la bărbați decât la femei. Din păcate, bărbații sunt adesea mai reticenți în a discuta despre sănătatea mintală decât femeile, ceea ce duce la mai puțini bărbați care caută ajutorul unui psihoterapeut.  

4. Cancerul intestinal – Cunoscut altfel sub numele de cancer de colon sau rectal, acesta este un cancer comun, mai ales în anii peste 60 de ani. Simptomul cheie la care trebuie să fiți atenți este sângele în scaun, motiv pentru a solicita asistență medicală imediată. Alte simptome pot fi subtile, cum ar fi modificarea tranzitului intestinal (constipație), durerile sau disconfortul abdominal inferior. Factorii de risc sunt în principal legați de stilul de viață: obezitatea, băutul, fumatul, dietele bogate în carne roșie sau procesată.  

5. Diabet – Rata diabetului de tip 2 este în creștere în Marea Britanie, la bărbați, femei și, în mod șocant, chiar și la copii. Simptomele la care trebuie să fiți atenți includ creșterea setei și a urinării, oboseală extremă și scădere în greutate. Obezitatea, antecedentele familiale, hipertensiunea arterială și inactivitatea cresc riscul dumneavoastră de adezvolta diabet de tip 2. Orice bărbat cu oricare dintre aceste simptome și factori de risc ar trebui să fie supus unor teste de sânge pentru nivelurile de glucoză și HbA1c (un indicator al nivelurilor de glucoză pe termen lung). 

6. Alcool – Consumul băuturilor alcoolice în exces poate dăuna organismului într-o multitudine de moduri, de la leziuni hepatice pe termen lung, până la comportamente riscante pe termen scurt. Chiar și doar „consumul social”, ocazional-moderat poate crește șansele de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Încercați să vă evaluați consumul de alcool numărându-vă cantitatea de alcool consumată săptămânal. 

7. Cancer de prostată – „În Marea Britanie, 1 din 7 bărbați va dezvolta cancer de prostată (glanda dintre penis și vezică urinară) de-a lungul vieții”  a precizat Dr. Seth Rankin.Simptomele se referă în principal la urinare: dificultăți de începere, frecvență crescută, jet întrerupt și dificultăți de golire a vezicii urinare. Adesea, prostata crește în dimensiuni o dată cu vârsta, aparent inofensiv, cunoscută sub numele de mărirea benignă a prostatei, producând simptome similare. Pentru a investiga acest lucru, medicul dumneavoastră vă poate efectua un test de sânge și un examen de prostată. Consultarea unui medic urolog este necesară după vârsta de 40 de ani chiar și în lipsa unor simptome sugestive. 

8. Impotenta – Dr. Seth Rankin a precizat ca impotența este ”o plângere jenantă de menționat medicului, în ciuda faptului că aproximativ 50% dintre bărbații de peste 40 de ani au experimentat acest lucru într-o anumită măsură”. Cu toate acestea, incapacitatea de a produce sau de a menține o erecție (cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă) poate fi un semn al ceva mai grav.  

9. Cancer de piele – Din păcate, bărbații sunt adesea puțin mai puțin conștienți de sănătate decât femeile, iar în cazul cancerului de piele, conștientizarea de sine este esențială. Monitorizați-vă alunițele și folosiți creme cu factor de protecție UV. 

10. Afectiunile pe fondul consumului de tutun – Nu exista niciun dubiu ca fumatul naste probleme de sanatate, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Vorbim despre afectiuni periculoase precum cancerul pulmonar, cancerul in gat, iar simptomele includ tuse prelungita pentru mai mult de trei saptamani sau tuse insotita de sange. Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat, cu mult sprijin disponibil pentru cei care încearcă să renunțe. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe: ”10 health risks all men should know” www.netdoctor.co.uk

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala