Durerea testiculară descrie o senzație de durere sau disconfort la unul sau ambele testicule. Testiculele fac parte din sistemul reproducător masculin și se află în interiorul structurii asemănătoare unui sac numită „scrot”, care este situat între penis și anus. Durerea testiculară poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). 

10 cauze comune ale durerii testiculare

Există o mulțime de cauze posibile ale durerii testiculare, iar unele sunt mai grave și mai severe decât altele.  

1. Traumă – Trauma sau rănirea suferită de o lovitură la testicule – în timp ce practicați sport sau din cauza unui accident de mașină, de exemplu – este cea mai frecventă cauză a durerii testiculare și este de obicei însoțită de vânătăi și umflături. Dacă suferiți de dureri testiculare ușoare, s-ar putea să vă fie util să luați analgezice fără prescripție medicală pentru ameliorarea durerii. O baie caldă și gheață pentru a reduce umflarea poate ajuta, de asemenea. 

2. Epididimita – Epididimul este un tub spiralat care se află pe spatele testiculului și stochează spermatozoizii care sunt eliberați în timpul ejaculării. Epididimul poate deveni umflat și din ce în ce mai dureros în timp, pe măsură ce devine mai inflamat. Este de obicei cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS) sau o infecție a tractului urinar (ITU) și poate afecta unul sau ambele testicule simultan. Infecțiile bacteriene necesită tratament antibiotic. 

3. Orhită – Expunerea la o infecție bacteriană sau virală – cum ar fi virusul oreionului – poate provoca orhită, care duce la dureri testiculare și inflamații care pot deveni severe. Simptomele suplimentare pot include: febră, greaţă, vărsături, oboseală, sensibilitate testiculară. Medicamentele cu corticosteroizi pot fi prescrise pentru a trata inflamația asociată cu orhita oreionului. Epididimita și orhita pot apărea în același timp, cunoscute sub numele de epididimo-orhită.

4. Spermatocelul – Un spermatocel este un chist plin cu lichid care se dezvoltă în epididim și conține adesea spermatozoizi morți. Nu este dăunător sau canceros. Dacă chistul rămâne mic, este posibil să nu prezentați niciodată simptome – cu toate acestea, pe măsură ce crește, se poate palpa. Chisturile mici pot dispărea fără tratament, dar cele mai mari pot necesita îndepărtarea chirurgicală. 

5. Varicocel – Varicocelul este un grup anormal de mare de vene din testicule. Până la 90% dintre ele apar în testiculul stâng. Simptomatologia este caracterizată de dureri testiculare care se acentuează pe parcursul zilei sau în timpul unui antrenament fizic. Medicul dumneavoastră va distinge cu ușurință între venele normale și cele umflate printr-o examinare de rutină, poate determina infertilitate. 

6. Hidrocelul – Când un strat de lichid se adună într-un sac în jurul testiculului, se numește hidrocel. Până la 10% dintre nou-născuții de sex masculin se nasc cu hidrocel, de obicei doar se monitorizează și nu necesită tratament. La copii și adulți, hidrocelul se formează ca urmare a inflamației sau leziunii testiculului. Adesea apar și dispar spontan și pot fi sau nu dureroase. Ele pot fi drenate și sacul îndepărtat. 

7. Herniile – Cunoscută sub numele de hernie inghinală, această afecțiune apare atunci când o parte a intestinului iese prin peretele abdominal în scrot, ducând la dureri și umflături testiculare unilaterale. Alte simptome comune includ o umflătură vizibilă în scrot care devine mai pronunțată cu tuse sau încordare și o durere surdă sau senzație de arsură. 

8. Tumora testiculară – Când se formează o tumoare, aceasta poate provoca dureri și umflături testiculare – deși nu întotdeauna – împreună cu modificări ale texturii testiculului, o durere surdă în zona inghinală și o senzație de greutate în scrot. Simptomele seamănă cu alte câteva afecțiuni, cum ar fi herniile inghinale și epididimita, așa că cel mai bine este să fii verificat. O tumoare nu este neapărat canceroasă însă trebuie investigată și tratată. 

9. Pietre la rinichi – Durerea testiculară este un simptom în colica renală. Atunci cand avem pietre la rinichi, acestea provoacă durere în zona lombară (în general unilaterală) cu iradiere testiculară. Pe lângă durere se pot asocia următoarele simptome: urină tulbure sau sânge în urină, urinare frecventa, greață și vărsături. Dacă pietrele la rinichi sunt cauza durerii testiculare, testiculele sunt normale, fără semne de umflare sau roșeață. 

10. Torsiunea testiculară – Torsiunea testiculară este o afecțiune gravă care apare atunci când cordonul spermatic este răsucit, limitând fluxul de sânge la testicule. Acest lucru duce la dureri testiculare bruște și severe, împreună cu simptome precum: umflătură, durere abdominală, vărsături.durerea poate apărea spontan, dar poate apărea și treptat după o accidentare. Torsiunea testiculară poate fi rezolvată prin intervenție chirurgicală, dacă este efectuată în primele șase ore. Chirurgul va desface cordonul spermatic și va fixa testiculul cu cusături. În cazuri foarte rare, dacă un chirurg nu poate repara torsiune, este posibil să fie nevoit să îndepărteze testiculul. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Referințe:

1.     What is testicular pain?, www.mayoclinic.org/

2.     10 common causes of testicular pain, www.netdoctor.co.uk

3.     Testicular Pain- www.urology.ucsf.edu

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala