Anumite tulburări neuropsihiatrice, precum depresia și anxietatea, sunt asociate cu anomalii în funcționarea neuronilor serotoninergici.
Această diversitate a funcțiilor serotoninei,  cunoscut in limbaj non-academic ca hormonul fericirii, este cel mai probabil legată de multiplicitatea receptorilor săi.

Conexiunea dintre fluctuaţiile serotoninei şi afecţiunile psihiatrice

Serotonina are un rol esenţial în echilibrul mintal, prin reglarea stării de dispoziţie.  Cercetările ştiinţifice arată să simptomele unui nivel scăzut de serotonină sunt asociate cu diverse tulburări psihice precum stresul, anxietatea, fobiile, depresia, fără ca acesta să fie cauza declanşatoare. 

În aceste patologii, ghidurile internaţionale de specialitate indică asocierea psihoterapiei cu molecule antidepresive care, în final, cresc nivelul de serotonină şi reglează echilibrul cu ceilalţi neurotransmiţători.

Impactul serotoninei în anxietate

Studiile efectuate asupra creierului au demonstrat că persoanele care suferă de anxietate au un nivel al serotoninei mai scăzut în acele zone responsabile de controlul emoţional şi de impuls. De asemenea, pe lângă acest hormon, şi alţi trei neurotransmiţători precum acidul gamma-aminobutiric (GABA), dopamina și epinefrina (adrenalina) joacă un rol important în tulburările de anxietate.

Impactul serotoninei în depresie

Un nivel redus de serotonină la nivelul creierului este asociat cu starea de depresie. Deși aceasta poate fi declanșată de un eveniment emoțional din viața unei persoane, la nivel chimic s-a constatat un dezechilibru al neurotransmițătorilor din creier şi o scădere a cantităţii de serotonină, devenind astfel un „hormon al depresiei”.

Spre deosebire de melancolie, tristețe sau chiar durere, depresia, ca afecţiune medicală, este o stare în care o persoană experimentează o durere copleșitoare și debilitantă. Persoanele deprimate pot avea dificultăți în a gândi clar și nu pot desfășura activități normale.

Astfel, recomandările medicale internaţionale în tratamentul depresiei asociază:
– psihoterapia şi corectarea modului de viaţă;
– tratamentul medicamentos cu diverse antidepresive cu serotonină. Astfel funcţionează şi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) care determină ca o cantitate mai mare de serotonină să rămână activă iar, în timp, pacienţii recâştigă starea de echilibru mental.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie

“Eurofins Biomnis.” Eurofins Biomnis, 2019, www.eurofins-biomnis.com
Allain P. “Sérotonine” 2004, https://www.lab-cerba.com
“Une Nouvelle Étude Sur Le Rôle de La Serotonine Dans La Prise de Décision.” Institut Du Cerveau, 2017, https://institutducerveau-icm.org
Priscille Tremblais. “À Quoi Sert La Sérotonine ?” Lanutrition.fr, LaNutrition.fr – Information Alimentation, Santé, Guide de nutrition, Dec. 2007, www.lanutrition.fr
‌“Serotonin Syndrome – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala