Potrivit cercetărilor de la National Institutes of Health, un medicament utilizat pentru probleme de inimă și hipertensiune arterială poate fi eficient în tratarea tulburărilor legate de consumul de alcool. Studiul prezintă dovezi luate de la modele de șoareci și șobolani și un studiu de cohortă la oameni, sugerând că medicamentul, spironolactona, ar putea fi folosit pentru a reduce consumul de alcool.

„Combinarea rezultatelor a trei specii și a diferitelor tipuri de studii de cercetare și apoi să vedem asemănări în acele date ne oferă încredere că suntem în ceva potențial important din punct de vedere științific și clinic. Aceste descoperiri susțin studiul suplimentar al spironolactonei ca un potențial tratament pentru tulburarea consumului de alcool, o afecțiune care afectează milioane de oameni din SUA”, a declarat Lorenzo Leggio, MD, PhD, șef al laboratorului de Psihoneuroendocrinologie clinică și neuropsihofarmacologie (CPN) și autorul principal al studiului.

Este necesară o gamă mai largă de tratamente pentru tulburarea de consum de alcoolÎn prezent, există trei medicamente aprobate pentru tulburarea consumului de alcool în SUA; cu toate acestea, din cauza proceselor biologice diverse care contribuie la tulburarea consumului de alcool, sunt necesare mai multe medicamente pentru a oferi un spectru mai larg de opțiuni de tratament.

Cercetările preclinice au sugerat că receptorii mineralocorticoizi mai mari pot duce la creșterea poftei de alcool. Acest studiu a extins această cercetare prin testarea spironolactonei, un medicament care poate bloca receptorii mineralocorticoizi, ca tratament pentru consumul de alcool. Spironolactona este utilizată în mod obișnuit în practica clinică ca diuretic și pentru a trata afecțiuni precum problemele cardiace și hipertensiunea arterială.

Cercetarea a efectuat experimente pe modele de șoareci și șobolani care au descoperit că dozele crescânde de spironolactonă au scăzut consumul de alcool la animalele masculi și femele. În plus, utilizarea spironolactonei nu a cauzat nicio problemă de coordonare sau de mișcare la animale și nici nu le-a afectat aportul de hrană și apă. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:Health Europa

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala