Ministerul Sănătății anunță că pacienții care se internează într-un spital nu trebuie să plătească testul anti-COVID-19. În plus, ministerul precizează că managerii spitalelor în care pacienții sunt obligați să plătească vor fi dați afară.

Pacienții nu trebuie să plătească testul anti-COVID-19 la internarea într-o unitate sanitară, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, aprobat vineri de Alexandru Rafila. Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, mai prevede Ordinul de ministru, relatează realitatea.net

Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare.

Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.

Managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala