Infecția cu salmonella (salmoneloza) este bacteria implicată în etiologia celor mai frecvente boli diareice din lume.

CDC ( Centers for Disease Control and Prevention) estimează că bacteriile Salmonella provoacă aproximativ 1,35 milioane de infecții, 26.500 de spitalizări și 420 de decese în Statele Unite în fiecare an. Hrana este sursa pentru cele mai multe dintre aceste boli.

Salmonella este o bacterie ce traiește în mod obișnuit în intestinele animalelor și ajunge să contamineze diversele alimente sau apă, devenind în acest fel patogenă pentru om.

Cât de comună este Salmonella?

Infecțiile cu Salmonella sunt foarte frecvente. Zeci de milioane de cazuri sunt raportate în întreaga lume în fiecare an.

Infecțiile sunt mai frecvente vara decât iarna,  datorita faptului că salmonella crește rapid la temperaturi mai ridicate.

Cauzele Salmonellei

Oamenii și animalele pot transporta salmonella în intestine și fecale. Bacteriile se răspândesc adesea prin alimente contaminate.

Sursele alimentare comune de infecție cu salmonella includ:

Carne crudă sau insuficient preparată (pui, curcan, rață, carne de vită, carne de porc).

Fructe sau legume crude.

Lapte nepasteurizat și alte produse lactate, inclusiv brânză moale, înghețată și iaurt.

Ouă crude sau insuficient preparate.

De asemenea, puteți obține salmonella direct printr-o igiena precară.

Animalele, cum ar fi câini, pisici, păsări și reptile pot transporta bacterii.

Factori de risc Salmonella

Copiii, în special cei sub 5 ani, sunt mai predispuși decât adulții să se îmbolnăvească de salmonella.

Adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar deficitar sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi infectate.

Alți factori de risc includ:

Călătorii internaționale – Salmonella este mai frecventă în locurile cu salubritate precară.

Administrarea anumitor medicamente ce slăbesc sistemul imunitar sau cele care scad cantitatea de acid din stomac, ceea ce ajută bacteria să supraviețuiască acolo. Antibioticele pot ucide bacteriile „bune” din organism și pot face o infecție mai greu de combătut.

Simptome:

Simptomele apar, de obicei, la câteva zile dupa ce a fost consumat un aliment contaminat și se manifestă de cele mai multe ori sub formă de: dureri abdominale, greață, vărsături, diaree uneori sangvinolenta, febră. Simptomatologia diferă în funcție de cantitatea de bacterii asimilată, vârsta și patologiile asociate ale pacientului.

Debutul simptomatologiei are loc de la 8 până la 72 de ore post infectare cu o durată medie de 10 zile.

Când ar trebui să sunăm la medic?

Boala diareică acută este grefată de riscul deshidratării prin vărsături și scaune numeroase, astfel semnele de deshidratare acută mai ales în cazul pacienților pediatrici ar trebui să ne alarmeze. Copiii mici, pacienții cu un sistem imunitar deficitar cunoscut sau cei ce prezintă o simptomatologie ”zgomotoasă” timp de mai multe zile au nevoie obligatoriu de un consult medical.

În pofida simptomatologiei, în cazul adulților fără comorbidități asociate, cazurile severe nu sunt predominante și rareori, poate pune viața în pericol.

Complicatii posibile:

În contextul salmonelozei principalele complicații sunt legate de dehidratare iar lipsa posibilității de reechilibrare hidro-electrolitică poate determina complicații grave mai ales în cazul copiilor.

Dacă infecția se răspândește pe cale sangvină apare riscul unor complicații severe cum ar fi meningita, endocardita, osteomielita.

Riscul dezvoltării artritei reactive, cunoscută sub denumirea de sindrom Reiter poate apărea în cadrul infecției cu Salmonella. Iritația oculară, disuria (usturime în timpul urinării) și artralgiile sunt manifestări ale acestui sindrom.

Diagnostic:

Diagnosticul este bazat pe simptomatologia clinică și debutul acesteia cu confirmarea etologiei  prin realizarea testului de coprocultură. Sunt necesare uneori și teste suplimentare prin recoltarea problemor hematologice (hemograma, echilibru acido-bazic, biochimie, anumite probe inflamatorii) vin în completarea diagnosticul pentru a putea interpreta severitatea bolii și a diagnostica potențialele complicații.

Tratament:

Reechilibrarea hidroelectrolitica este indispensabilă în conduita terapeutică a salmonelozei. Astfel un aport adecvat de lichide, eventual administrarea sărurilor de rehidratare sunt indispensabile. Regim alimentar strict, probiotice, antitermice, antidiareice sunt modalități de tratament. La indicarea medicului, în cazuri grave se administrează antibiotice sau se indică spitalizarea.

Prevenție:

Salmonella se poate ascunde într-o varietate de alimente, dar puteți face o mulțime de lucruri pentru a vă asigura că bacteriile stau departe.

Principalele metode ce ne protejează de infecția cu Salmonella.

Atenție deosebită la alimentele purtatoare de salmonella.

Nu spălați păsările de curte crude, carnea sau ouăle înainte de gătit.

Spălați bine fructele și legumele crude și coajați-le dacă este posibil.

Păstrați suprafețele bucătăriei curate înainte de a pregăti mâncarea pe ele.

Nu amestecați mâncarea gătită cu alimente crude și nu folosiți aceleași ustensile pentru a le pregăti.

Spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă caldă înainte și după manipularea alimentelor.

Igiena corespunzatoare a animalelor de companie.

Broaștele țestoase sunt purtătoare de salmonella, atenție deosebită atunci când le atingem, la fel ca în cazul celorlalte animale de companie, spalatul pe mâini înainte și după atingerea acestora este obligatorie.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie:

www.cdc.gov

www.mayoclinic.org

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala